Tisuće Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširalo je Budimpeštom u nedjelju kako bi prosvjedovali protiv vlade premijera Viktora Orbana, tražeći veće plaće za nastavnike i suzbijanje rastuće inflacije koja oslabljuje prihode, piše Reuters.

Galerija Prosvjedi u Budimpešti - 4 Prosvjedi u Budimpešti - 3 Prosvjedi u Budimpešti - 2 +0 Prosvjedi u Budimpešti - 1

Prosvjednici su, šećući mostom preko Dunava, nosili transparente s natpisima poput: 'Orban, gubi se!' i 'Nema učitelja, nema budućnosti' nekoliko sati nakon što se Orban obvezao sačuvati gospodarsku stabilnost i zadržati ograničenje cijena energije za kućanstva dok Europska unija ulazi u 'ekonomsku krizu'.

Riječ je o najnovijem u nizu protuvladinih prosvjeda, u kojemu su sudionici poručili da je vlada Viktora Orbana ostavila učitelje na cjedilu tako da im je dala oskudne plaće dok inflacija, koja je premašila 20 posto u rujnu i nastavlja rasti, postaje neizdrživa.

"Ovdje sam … radi svoje djece, potrebna je promjena. Ova nezadrživa inflacija … ne možemo uopće više štedjeti, jednostavno ne možemo krpati kraj s krajem dok cijene rastu", rekao je poštar Gyongyi Bereczky, koji u prosvjedu sudjeluje prvi put.

Profesori i studenti prosvjeduju za veće plaće, za rješavanje problema sve većeg manjka nastavnika i za pravo na štrajk.

Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske vlasti u 1956., Orban, koji je u travnju izabran na svoj četvrti uzastopni mandat, u nedjelju je rekao da će iduća godina predstavljati izazov s obzirom na rat u susjednoj Ukrajini.

Viktor Orban Bijesan je zbog sankcija: "EU će se urušiti, a Mađarsku napadaju negdje s kula u Bruxellesu"

Ilustracija U rujnu zabilježena rekordna inflacija: Pogledajte što je najviše poskupjelo

"Rat na istoku i gospodarska kriza na zapadu", rekao je Orban svojim pristašama u Jegerseku, otprilike 200 kilometara zapadno od Budimpešte, dodavši da se odvija 'financijska kriza i gospodarski pad u EU-u'.

"Naučili smo 1956. da je zajedništvo potrebno u teškim vremenima ... sačuvat ćemo gospodarsku stabilnost, svatko će imati posao, možemo braniti politiku ograničenja računa za energiju, i obitelji neće biti prepuštene same sebi", izjavio je Orban.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju