Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne želi vojno pomoći Ukrajini

Bijesan je zbog sankcija: "EU će se urušiti, a Mađarsku napadaju negdje s kula u Bruxellesu"

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp
Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u nedjelju Bruxelles da podmuklo napada Mađarsku nizom sankcija protiv Rusije koje smatra "bombom" za gospodarstvo.

"Ne zabrinjavamo se zbog onih koji napadaju Mađarsku iz mraka, negdje s kula u Bruxellesu", rekao je Viktor Orban u govoru održanom u Zalaegerszegu na zapadu zemlje, u povodu nacionalnog praznika kojim se obilježava 66. godišnjica Mađarske revolucije protiv SSSR-a 1956. godine.

"Završit će ondje gdje su završili i njihovi prethodnici", dodao je, predviđajući Europskoj uniji sudbinu sličnu sovjetskom bloku koji se urušio 1991. godine.

Taj govor na tragu je njegove najave da će održati referendum o europskim sankcijama protiv Moskve koje ne prestaje kritizirati.

U Budimpešti i širom zemlje postavljeni su plakati s porukom: "Sankcije Bruxellesa nas uništavaju".

Buja val nezadovoljstva među prosvjetarima

"Rat na našim vratima, financijska kriza i usporavanje gospodarstva u EU-u, invazija migranata s juga. Moramo se suočiti s mnogim problemima", rekao je Orban u nedjelju uvjeravajući da će njegova vlada, "snažna i jedinstvena", prevladati tu kušnju.

Mađarska od početka rata u Ukrajini nastoji sačuvati dobre odnose s Kremljom kako bi i dalje dobivala naftu i plin. Ne želi vojno pomoći Ukrajini i kritizira strategiju Bruxellesa.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Forinta rekordno niska Mađari usvojili antikorupcijski zakon: "Nema drugog izbora nego napraviti kompromis s EU-om"

Pročitajte i ovo Skuplji kruh u Mađarskoj - 6 VELIKA POSKUPLJENJA Ne rastu cijene samo kod nas, susjedi si ne mogu priuštiti ni - kruh. Muče ih i režije: "Krajem srpnja dobili smo tri puta veći račun"

Orban nije ove godine u Budimpešti okupio svoje pristaše u povodu nacionalnog praznika kao prije, a profesori i studenti najavili su velik prosvjed.

Nakon višegodišnjih neispunjenih zahtjeva, mađarski profesori, koji zarađuju između 410 i 950 eura na mjesec, povisili su ton nezadovoljni što je u veljači donesen ukaz koji im se jako ograničava pravo na štrajk. Od početka školske godine već su nekoliko puta organizirali masovne prosvjede.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene