Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp

Britanska premijerka Theresa May kazala je u subotu kako sada postoji jasan izbor između izlaska Britanije iz Europske unije s dogovorom i opcije u kojoj niti neće doći do Brexita, javile su novine The Observer.


"Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjene Kraljevine bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Europsku uniju s dogovorom ili ju nećemo napustiti uopće", kazala je May, prenio je The Observer.

Vezani članci Prosvjednik pred britanskim parlamentom (Foto: AFP) Nastavak drame s Brexitom: "Raste uvjerenje da je izlazak bez sporazuma sve vjerojatniji" Britanski parlament (Foto: AFP) Što postupak britanskog parlamenta znači za nastavak procesa razdruživanja od EU-a?

"Što se dulje ovo razvlači, veći je rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo uopće ne izađe", dodala je.

May je u petak pisala predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku tražeći odgodu Brexita do 30. lipnja kako bi omogućila podijeljenim zastupnicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo predlaže da to razdoblje završi 30. lipnja 2019.", napisala je May u pismu.

Ona je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma, Britanija predlaže prijevremeno okončanje te odgode.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je ranije u petak kako će Tusk vjerojatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU-a do godine dana, s mogućnošću da ode ranije.

Po riječima dužnosnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena May na summitu EU-a posvećenom Brexitu, koji će se 10. travnja održati u Bruxellesu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Europski parlament u svibnju.

List Sunday Telegraph piše da ministri u vladi Therese May razmišljaju o kolektivnoj ostavci ako čelnici EU-a natjeraju May da prihvati odgodu zbog koje bi Ujedinjeno Kraljevstvo moralo sudjelovati na europskim izborima. (Hina)