Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S teroristima se ne pregovara dok ne postanu premijeri, napisala je 1979. bivša britanska premijerka Margaret Thatcher.


To pokazuju arhivi s kojih je u srijedu skinuta oznaka tajnosti, a koji otkrivaju Čeličnu lady kao zahtjevnu i naprasitu osobu. 'Ne. Molim vas, nemojte se sastajati s čelnicima 'Domoljubne fronte'. Nisam nikada razgovarala s teroristima dok nisu postali premijeri', odgovorila je 25. svibnja Thatcher na prijedlog tadašnjeg britanskog šefa diplomacije, lorda Petera Carringtona. Pošto je u svibnju 1979. postala prva žena na čelu britanske vlade, Thatcher je odbacila svaku pomisao o sastanku britanskih dužnosnika s Robertom Mugabeom, današnjim predsjednikom Zimbabvea. Mugabe je tada bio običan oporbeni vođa koji je zagovarao oružanu borbu protiv segregacijskog režima Iana Smitha. Poslije izborne pobjede 1979., Thatcher je otputovala na gospodarski summit u Tokio i ondje odbila prijedlog da je čuva 20 karatistica, jer nije željela poseban tretman, pokazuju arhivi.

Tijekom službena posjeta Francuskoj iste godine zatražila je da joj veleposlanstvo posudi novac za šoping u bescarinskoj zoni, a povrat novca morali su i nekoliko puta potraživati od Downing Streeta. Računi otkrivaju da je premijerka u Parizu kupila bocu najdražeg whiskyja Teacher's za sebe te bocu gina koji je osobito cijenio njezin suprug Denis, a k tomu i 200 cigareta Benson and Hedges. Službene dokumente članova vlade znala je popratiti bilješkama koje govore da je bila vrlo oštra prema propustima svojih ministara ili drugih dužnosnika. 'To je jako loš tekst i možemo se samo nadati, ako ćemo biti milosrdni, da je ministarstvo bilo zaokupljeno važnijim stvarima', napisala je na dokumentu svog ministra financija Geoffreya Howea. (Hina)

Vezani članci Dopis policijske uprave Osiječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici i psihijatri jednoglasni u odgovoru na zahtjev policije - potencijalne teroriste tražite bilo gdje, ali ne u našim ordinacijama Transparent posvećen ubijenom Tomislavu Salopeku (Foto: Ivica Galovic/Pixsell) Tužna obljetnica: Prošle su četiri godine otkako je Islamska država okrutno ubila Tomislava Salopeka u Egiptu