Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poraz hrvatske diplomacije?

Teške riječi zbog izbornog zakona u BiH: "Premijera u Mostaru kolokvijalno zovu Hamdija Plenković"

Aktualno Galerija Svađa oko izbora u Bih - 1 Svađa oko izbora u Bih - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svađa oko izbora u Bih - 2 Svađa oko izbora u Bih - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svađa oko izbora u Bih - 3 Svađa oko izbora u Bih - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svađa oko izbora u Bih - 4 Svađa oko izbora u Bih - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Svađa oko izbora u Bih - 5 Galerija 1/8 >>
U relativno mirnom saborskom danu jedna je tema u petak ipak privukla pozornost zastupnika: izbori u Bosni i Hercegovini. Dok predsjednik Zoran Milanović zbog toga snažno napada Vladu i premijera Andreja Plenkovića, zastupnici HDZ-a su se na sjednici Sabora branili. Međutim, oporba njihovim argumentima baš i ne vjeruje.

Nema novca za održavanje izbora u Bosni i Hercegovini jer nema dogovora oko državnog proračuna, kao ni reforme izbornog zakona, Ipak, izbora u BiH će – biti.

Raspisat će se uskoro, održati na jesen, i to je, ističe već danima predsjednik Zoran Milanović, poraz hrvatske vanjske politike u režiji Andreja Plenkovića i HDZ-a. Njihovi saborski zastupnici spuštaju tenzije.

"Nije ovo nikakav kraj, nego početak koji traži stratešku upornost da se doista postigne ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Ovo što se dogodilo sa strateškim kompasom je važno jer daje temelj za rad unutar Europske unije i u suradnju sa SAD-om", rekao je Davor Ivo Stier (HDZ).

Pita li se Most, to je premalo i prekasno.

"Čega se pametan stidi, budala se ponosi. Dakle, oni kao golemi uspjeh vanjske politike predstavljaju što je ono što piše Ustavu BiH, u Daytonu, ušlo u nekakav dokument EU. Pa to je presmiješno, to je žalosno. Sada imamo situaciju da Plenkovića otvoreno slave bošnjački unitaristi, a u Mostaru ga kolokvijalno zovu Hamdija Plenković", rekao je Nino Raspudić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izlaganje o klimatskim promjenama Premijer Andrej Plenković: "Spremni smo realizirati projekt drugog bloka NE Krško"

Pročitajte i ovo Nada i Monika EVAKUIRAN CENTAR Dramatično nakon dojave o bombi u Arena Centru: "U jednom momentu svi jure van, nitko ne zna što se događa..."

U HDZ-u uzvraćaju da je Most u ovoj situaciji samo Milanovićev pijun.

"Svi oni koji se ovih dana javljaju i kritiziraju, prije svega ovdje u Saboru mislim na Most, samo su na tragu politike Zorana Milanovića i oni nude neka čudna rješenja. Mi s Bošnjacima moramo razgovarati i tražiti relaksaciju odnosa", rekao je HDZ-ov Nevenko Barbarić.

Donekle slično, ali samo donekle, razmišlja i zeleno-lijevi blok.

"I zapravo je žalosno, vrlo, vrlo žalosno što se o reformi izbornog zakonodavstva nije razgovaralo otvoreno, nego s figom u džepu sa svih strana", rekao je Bojan Glavašević.

Izbori će se održati u nedjelju, 2. listopada, a lako je moguće da se na njima dogodi već viđeni scenarij, samo na parlamentarnoj razini, odnosno da Bošnjaci Hrvate u federaciji preglasaju i potpuno ih marginaliziraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene