Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odlične vijesti za SAD. Američka geološka služba (USGS) objavila je da je u zapadnom dijelu Teksasa pronađeno toliko zaliha nafte i prirodnog plina, da Amerikanci sad moraju još manje brinuti o oskudici fosilnih goriva.


Otkriće zaliha nafte i zemnjog plina potvrđeno je u srijedu te pokazuje da SAD još uvijek imaju, čak i na području koje je dosad već dalo milijarde barela nafte, još potencijala na tom istom području za proizvodnju - još milijardi barela nafte i zeprirodnog plina.

Vezani članci Ilustracija: AFP Priželjkuju rast cijena: Skupina OPEC+ dogovorila smanjenje proizvodnje nafte Slika nije dostupna U Hrvatskoj uskoro američki naftaši?

Tim Waltera Guidroza, programskog direktora Programa energetskih resursa pri USGS-u, otkrio je podzemnu zalihu od čak 20 milijardi barela nafte, 4.53 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina te 1,6 milijardi barela ukapljenog prirodnog plina.

Te ogromne zalihe pronađene su u geološkoj formaciji Wolfcamp Shale, u središnjem dijelu zapadnog područja američke savezne države Teksas. To nalazište ujedno je i najveće nalazište nafte iz škriljca, čak triput veće od nalazišta nafte u škriljcu iz 2013. godine u Sjevernoj i Južnoj Dakoti te Montani.

Gudiroz je za pronalazak pohvalio "promjene u tehnologiji i industrijskoj praksi", koje su omogućile povećanje tih resursa kao i mogućnost njihovog izvlačenja iz tla.

Guverner Teksasa Greg Abbott objavio je na svojem Twitter profilu da je Teksas upravo postao bogatiji za 934 milijarde dolara.

Geolozi ističu da se nafta iz škriljca klasificira kao nekonvencionalna, uspoređujući taj izvor s klasičnim izvorom nafte u tlu, jer za izvlačenje van iz škriljca potrebna je napredna tehnologija bušenja ili izvlačenja, poput hidrauličkog lomljenja.