Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTE BROJ ZARAŽENIH

U Italiji porastao broj umrlih od koronavirusa, u Austriji zabilježena dva slučaja zaraze

Bolnički krevet
Bolnički krevet DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Bolnički krevet Galerija 1/1 >>
Koronavirus je u Italiji odnio 11 života. Prisutan je u sve više talijanskih pokrajina i broj zaraženih prešao je 320. U Rimu je održan izvanredni sastanak talijanskog ministra zdravstva s kolegama iz susjednih zemalja, uključujući Hrvatsku

U Italiji je koronavirusom zaraženo više od 320 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele ubrzati tempo Punktovi i u crkvama: Do kraja rujna Italija planira cijepiti 80 posto stanovništva Slika nije dostupna Prvi takav slučaj Preminuo pacijent koji je 250 dana bio pozitivan na koronavirus: "To samo pokazuje snagu virusa"

- Do sada je umrlo 11 ljudi.

Tijek događaja pratite u nastavku:

19:40 Koronavirus je u Italiji odnio 11 života. Prisutan je u sve više talijanskih pokrajina i broj zaraženih prešao je 320. U Rimu je održan izvanredni sastanak talijanskog ministra zdravstva s kolegama iz susjednih zemalja, uključujući Hrvatsku.

Talijanska policija pojačala je kontrole oko mjesta koja su u cijelosti u karanteni, kao što je i grad Fombio.

Zaštitne maske razgrabljene su i u Italiji. Vlasti su zato pokrenule istragu nakon što su mediji izvijestili o suludim cijenama za higijenske proizvode. A maske su sve češće na ulicama Rima, gdje zaraze za sada nema. ''Nisam koristila masku do sada jer nam je naša vlada savjetovala da budemo oprezni, ali da ne paničarimo'', kaže Laura Savelkiul, turistica iz Nizozemske.

14:33 Brojka zaraženih u Italiji sada je 288.

13:19 Četrnaestero djece iz Sarajeva stavljeno je u kućnu karantenu zbog predostrožnosti od koronavirusa nakon što su se vratili iz sjevernog dijela Italije gdje su boravili tjedan dana.

Iako su se djeca osnovne škole Grbavica II. po povratku iz Italije u ponedjeljak odmah vratila u školske klupe, reagirao je Krizni stožer ministarstva zdravstva Županije Sarajeva, pa su odmah, zajedno s nastavnicom i ravnateljem, poslani kućama u dvotjednu izolaciju. Oni su tijekom prošlog tjedna bili na maturalnom putovanju u Milanu.

13:00 Guardian javlja o prva dva slučaja koronavirusa u Austriji u Tirolu.Trenutno su izolirani u klinici u Innsbrucku, javlja Die Presse.

Jedan od dva pacijenta dolazi iz talijanske regije Lombardije pogođene zarazom koronavirusom, kazao je Guenther Platter za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

Pojavile su se i nove sumnje u Linzu.

12:13 Broj zaraženih u Italiji raste iz sata u sat. Sada ih je 283, uključujući broj umrlih.

12:07 Europski parlament savjetovao je osoblju da "ostanu kod kuće u samoizolaciji" ako su putovali u sjevernotalijanske regije pogođene koronavirusom u posljednjih 14 dana

11:30 U Italiji je potvrđen 271 slučaj zaraze koronavirusom, javlja La Repubblica. Na terenu je i vojska, javlja Ansa.

11:29 Zrakoplov koji je iz Teherana letio za Istanbul dobio je naredbu da sleti u Ankaru zbog sumnje u zarazu među putnicima.

10:27 Južnokorejske zdravstvene vlasti u utorak su objavile da planiraju testirati više od 200 tisuća članova vjerske zajednice, središta epidemije koronavirusa u toj državi koja broji 977 zaraženih, dok predsjednik Moon Jae In ocjenjuje situaciju "jako teškom".

10:26 Na Tenerifeu se provode testiranja na stotinama turista nakon što je kod liječnika koji je stigao iz Italije potvrđen koronavirus. Turisti hotela H10 Costa Adeje Palace stavljeni su u izolaciju.

Liječnička služba na Kanarskim otocima pokrenula je protokol nakon što su nalazi pokazali da je Talijan zaražen. Policija je zatvorila u karantenu oko tisuću turista koji se nalaze u tom hotelu. Svi će biti podvrgnuti testiranju, a talijanski liječnik je prevezen u lokalnu bolnicu.

Riječ je o trećem slučaju identificiranom u Španjolskoj, nakon njemačkog turista na La Gomeri, još jednom kanarskom otoku, te Britanca na Mallorci, jednom od Balearskih otoka. Kanarski otoci ovaj su tjedan očekivali desetke tisuća gostiju zbog karnevalskih događanja.

Južni dio Tenerifa sa svojim pješčanim plažama i brojnim hotelima masovno je odredište europskih turista. Kanarski otoci nalaze se uz zapadnu obalu Afrike.

10:17 Najnoviji podaci za Iran govore o 15 smrtnih slučajeva.

9:45 U Italiji je dosad zabilježeno sedam umrlih i 231 slučaj zaraze: 173 zaraženo i 6 preminulih u Lombardiji, 33 zaražena i jedan preminuli u Venetu, 18 slučajeva zaraze u Emilia Romagni, po tri zaražena u Pijemontu i Laciju, po jedan zaraženi u južnom Tirolu, na Siciliji i u Toskani.

9:44 Liječnik iz Lombardije, koji je na odmoru na Tenerifeu, ima koronavirus.

9:30 Blic je objavio kako je dvoje srpskih državljana zaraženo koronavirusom. Radi se o članovima posade s kruzera u Japanu.

"Iz Ministarstva vanjskih poslova Japana danas su nas obavijestili da je dvoje od preostalih 11 državljana Srbije, članova posade na brodu Diamond Princess, pozitivno na koronavirus. To su S. O. (29) i M. T. (30). MIP radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju će bolnicu biti smješteni", potvrdilo je u utorak srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova.

9:27 Koronavirusom je pogođeno 80.000 ljudi. Kontinentalna Kina ima 2663 smrtna slučaja te 77.658 zaraženih. Hong Kong ima 81 zaraženog i dva smrtna slučaja. Macao ima 10 slučajeva, a Japan 850, uključujući 691 slučaj s kruzera.

Južna Koreja broji 893 slučajeva zaraze i osam mrtvih. Singapur ima 89 slučajeva, a Iran 61 slučaj zaraze koronavirusom i 12 umrlih.

U SAD-u je 35 zaraženih. Jedan državljanin SAD-a preminuo je u Kini. Tajland ima 37 slučajeva zaraze, Tajvan 30 slučajeva i jedan smrtni slučaj. U Njemačkoj je 16 slučajeva zaraze, Francuska 12 slučajeva i jednog preminulog. Velika Britanija broji 13 zaraženih, javlja Guardian.

9:02 Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih slučajeva koronavirusa na sjeveru zemlje, pozitivna je na koronavirus. Ona je u ponedjeljak navečer primljena u bolnicu u Cervellu na Siciliji, gdje je stigla sa simptomima gripe. Žena i društvo s kojim je doputovala na odmor stavljeni su u karantenu, kao i oni koji su s njima bili u dodiru.

To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije.

9:01 Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Toskani kad je u ponedjeljak 60-godišnji muškarac stigao u bolnicu Santa Maria Nuova u Firenci, gdje su pretrage obavljene tijekom noći pokazale da se radi o koronavirusu. Poduzetnik se vratio s Dalekog istoka u siječnju, piše La Repubblica.

Sastanak ministara zdravstva u Rimu

8:06 Rim je u utorak domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa, na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske.

Talijanska vlada ustrajava na tome da bi zabrana putovanja u šengenskom prostoru kao odgovor na javnozdravstvenu krizu bila pogrešan odgovor.

7:00 U regiji Valle d'Aosta zasad nema slučajeva koronavirusa. Rezultati testiranja šest osoba bili su negativni.

6:40 Sumnja se da je 45-godišnja Talijanka koja je stigla u Čile zaražena koronavirusom. Testiranje je u tijeku.

4:16 U Japanu je od koronavirusa preminuo četvrti putnik s broda "Diamond Princess", objavila je televizija NHK dodavši kako je imao 80-ak godina. Više pročitajte OVDJE.

Život u "crvenoj zoni"

Stanovnici sjevernog talijanskog grada Casalpusterlunga polako se navikavaju na mjere izolacije uvedene u gradovima poput njihova, koji su središta širenja koronavirusa. Ondje je i prva linija borbe protiv virusa. Poslije te točke je "crvena zona", gdje su identificirani centri zaraze.

Italija je prva europska zemlja koja je poduzela drastične mjere izolacije u nastojanju da stavi bolest pod kontrolu. Od nedjelje je u karantenu stavljeno više od 50.000 stanovnika u 11 gradova na sjeveru zemlje.

U teoriji, gotovo svim vozilima zabranjen je ulaz u crvenu zonu, osim policiji, liječnicima i kamionima s nužnim potrepštinama. Isto vrijedi i za one koji žele otići, iako je AFP vidio neka vozila i bicikliste koji su bili pušteni kroz blokadu.

"Oni ne žive ovdje, samo su u prolazu", objasnio je jedan vojnik, priznajući da postoji određena fleksibilnost u provedbi karantene. No mnogi vozači i kamiondžije bili su vraćeni i to nisu dobro primili.

"Kamo bih trebao ići, što da radim?" pitao se jedan i povikao: "Zemlja idiota!". Vojnik ipak ističe da "mještani općenito dobro surađuju".

Strah pod kontrolom

Italija je od petka zabilježila sedam smrtnih slučajeva i više od 200 slučajeva zaraze. U Lombardiji, čiji je glavni grad Milano, vlasti su zatvorile škole na tjedan dana te otkazale sva kulturna i sportska događanja.

Na rubovima crvene zone širenje straha za sada je pod kontrolom.

"Ako nas počne biti strah, što će se dogoditi?" pita se uz osmijeh Gianluca Bragalini, koji radi za tvrtku za vodoopskrbu i priprema se otići u crvenu zonu s još desetak kolega.

"Moramo osigurati da javne usluge nastave funkcionirati", rekao je te upitao: "Možete li zamisliti što bi se dogodilo kada bi počelo nestajati pitke vode?"

Istodobno, neki traže četveronožne stanovnike u karanteni. Angela Grechi, iz mjesnog udruženja za zaštitu mačaka, stigla je pješice do kružnog toka u pokušaju da dostavi hranu za 80 mačaka u Somagliji, jednom od gradova u crvenoj zoni. Priznaje da se može činiti blesavo brinuti se za mačke, ali i napominje da one ostaju bez hrane.

"Nadala sam se da ću dostaviti hranu ovdje, ali treba vam dozvola lokalne prefekture", kazala je razočarano.

"Apsurdna situacija"

Nekoliko kilometara dalje nalazi se drugi kružni tok, druga kontrolna točka. Ponovno je ozračje mirno, ali uz poneke uznemirujuće scene, poput vozila hitne pomoći koje juri u crvenu zonu s vozačem odjevenim u zaštitno odijelo i s maskom na licu.

Stefano Medaglia, 32-godišnji stolar, prilazi kružnom toku pješice, zajedno sa suprugom i djetetom u kolicima.

"Držimo se dalje od drugih ljudi, poduzimamo mjere opreza", rekao je Medaglia, podrijetlom iz Bertonica, jednog od gradova pod karantenom. Pravila koja određuju koja vozila smiju ući ni ovdje nisu posve jasna.

"Sve dok ostanu na glavnim cestama, to je u redu, samo moraju izbjegavati ulaziti u sela na manjim cestama", objasnio je policajac. Ali kako mogu pratiti tko ide kamo? Odgovorio je slijeganjem ramena. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene