Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimski festival

Susjedi u borbi za jaslice, prijete i kaznama: "Sveta obitelj u bijegu od progona zbog vas bi završila u pritvorskom centru u Albaniji"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vladajuća stranka u Italiji predložila je zakon prema kojem bi ravnatelje koji u školama zabrane jaslice čekale disciplinske mjere. Time žele zaštititi kulturne korijene i zabraniti zimske svečanosti koje su neke škole uvele kako bi podržale kulturnu raznolikost u školama.

Talijanska vladajuća ekstremno desna stranka identificirala je novo bojno polje u svom ratu za zaštitu "kulturnih korijena" zemlje - školske jaslice. Nacrt zakona koji je u srijedu predložila stranka Fratelli d'Italia (FdI) nastoji zabraniti školama da održavaju opće proslave u blagdanskoj sezoni i tako uvažavaju rastuću raznolikost u talijanskim učionicama.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

"Već nekoliko godina svjedočimo neprihvatljivim i neugodnim odlukama nekih škola koje zabranjuju jaslice ili modificiraju samu bit Božića pretvarajući ga u nevjerojatne zimske svečanosti kako ne bi uvrijedile vjernike drugih religija", rekla je zastupnica FdI-a i prva potpisnica prijedloga zakona Lavinia Mennuni.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća između Fažane i Galižane - 5 Smrt na cesti FOTO U slijetanju automobila poginula osoba: Policija objavila sve detalje i uzrok nesreće

Prema stranci koju vodi premijerka Giorgia Meloni, taj je potez "apsolutno neophodan za očuvanje i zaštitu talijanskih kulturnih korijena, čiji su primjer jaslice". Ako se novi zakon usvoji, to bi značilo da će se ravnatelji koji nastave uklanjati jaslice suočiti s disciplinskim mjerama, piše The Guardian.

Prijedlog su odmah napale oporbene stranke, koje su ga opisale kao još jedan pokušaj Melonijeve stranke da iskorištava vjeru u političke svrhe.

"Točno kao švicarski sat, tijekom Božića vraćaju se desničarski prijedlozi za očuvanje talijanske kršćanske tradicije", rekao je Riccardo Magi, tajnik ljevičarske stranke Più Europa (Više Europe).

Pročitajte i ovo Ilustracija Nasilje u školi Oglasio se uhićeni profesor: "Znam da moram prestati s povremenim pivicama, ali..."

Pročitajte i ovo Podržavatelji Javiera Mileia Mjere štednje Prvi test za novog kontroverznog predsjednika: Tisuće ljudi na ulicama, polovina stanovništva prepuštena siromaštvu

"[Ovo je] ista desnica, koju vodi Giorgia Meloni, za koju bi danas sveta obitelj koja bježi od progona vjerojatno završila u pritvorskom centru, možda u Albaniji, čekajući da sazna od nekog suca u Italiji jesu li dostojni kročiti nogom na talijanski teritorij", komentirao je Magi aludirajući na vladin antiimigrantski program.

Melonijeva vlada ove je godine objavila kontroverzni plan za smještaj do 3000 tražitelja azila u Albaniji dok čekaju da se njihovi zahtjevi obrade.

Pročitajte i ovo Vijeće sigurnosti Izrael pod kritikama Vijeće sigurnosti ponovno glasa o rezoluciji u Gazi, stajališta su nepomirljiva: "Nećemo stati dok ne eliminiramo Hamas"

Ovo nije prvi put da je stranka premijerke Meloni predložila zakon usmjeren na zaštitu katoličke vjere. Prošlog ljeta, FdI je pripremio nacrt zakona koji je namjeravao zabraniti muslimanske molitvene prostore izvan džamija, a cilj je bio zabraniti korištenje garaža i industrijskih skladišta kao džamija.

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 2 Ubrzavaju se Zelenski otkrio na što se oslanja ukrajinska obrana: "To je evidentni prioritet"

Pročitajte i ovo Ekonomska predviđanja za 2024 očekivanja za iduću godinu Svjetlo na kraju tunela, deblji novčanici i oporavak ili još veća inflacija? Evo kakva su predviđanja za 2024. godinu

Predloženi zakon o jaslicama žali se na odluku nekih škola da Božić preoblikuju u zimski festival. To je, tvrdi se, dovelo do "festivala lišenog bilo kakvog povijesnog i kulturnog komemorativnog konteksta koji se odnosi na našu naciju i koji je, bez ikakvog etičkog sadržaja, predodređen da poprimi čisto hedonističko-konzumerističku konotaciju".

"Dopuštanje transformacije svetih kršćanskih svečanosti u drugu anonimnu vrstu proslave predstavljalo bi diskriminaciju studenata i njihovih obitelji koje prakticiraju većinsku vjeru", zaključio je Mennuni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene