Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijani postavili spomen ploču hrvatskom filozofu, Frani Petriću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prigodnoj svečanosti otvorena je spomen ploča Francisiusu Patriciusu (25. travnja 1529. - 7. veljače 1597.) zvanom i Frane Petrić ili Petriš rođenom na Cresu, filozofu i učenjaku europskog ugleda.

Patricius je bio jedan od najizvornijih i najslobodoumnijih mislilaca svojega doba, te profesor filozofije na više sveučilišta u Italiji, te na Sapienzi u Rimu.

Pročitajte i ovo Požar u bolnici u Tivoliju Utvrđuje se uzrok VIDEO Strava u susjedstvu: Požar u bolnici usmrtio tri osobe, vatrogasci objavili snimku spašavanja pacijenata Slika nije dostupna Policija istražuje Stara Pazova: S Đinđićevog trga nestala njegova spomen ploča

Pisao je i predavao na talijanskom i latinskom jeziku, a bavio se arheologijom, poviješću, teologijom, medicinom i izdavaštvom, a njegova brojna djela upućuju na širinu njegovih interesa i bavljenje mnogim područjima i disciplinama znanja. 

Predaje platonističku filozofiju na sveučilištu Ferrari, kada nastaju djela o poetici, novoj geometriji i kada postaje član uglednih akademija. 

Kapitalno mu je djelo 'Nova sveopća filozofija' (Nova de universis philosophia), u kojem je dao zaokružen sustav filozofije. Smatra se učiteljom Giordana Brunia. 

Na otvaranju spomen ploče na crkvi svetog Onofrija u Rimu govorili su hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Emilio Marin, zatim guverner Države grada Vatikana bivši vatikanski ministar vanjskih poslova kardinal Giovanni Lajolo, te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu prof. Milan Moguš.

Lajolo je istaknuo povijesnu povezanost Hrvata s Rimom, te istaknuo posebno značenje što je spomen ploča hrvatsko-talijanskom filozofu postavljena i pokraj spomen ploče
Gheteu. 

Lajolo je više puta naglasio kako je nepravedno što Hrvatska još ne čini dio Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene