Obavijesti Video Pretražite Navigacija
smanjili ženska prava

Zabranili taksistima vožnju žena bez hidžaba: Ako s njima nije muškarac, ne smiju ići dalje od 72 kilometra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talibanska vjerska policija u Afganistanu naložila je svim taksistima u Afganistanu da ne puštaju glazbu u automobila te da ne prevoze žene bez hidžaba i bez muške pratnje ako je putovanje duže od 72 kilometra.

Uputa se nalazi na savjetodavnom pamfletu koji su distribuirali talibani. Glasnogovornik ministarstva promicanja vrlina i prevencije poroka Muhamed Sadik Akif potvrdio je autentičnost te upute za dpa u nedjelju.

Ministarstvo traži od vozača da ne prevoze žene do odredišta udaljenog više od 72 kilometra ako s njima nije muškarac.

Od vozača se također traži da uzmu pauze za molitvu, dok ih savjetuju i da puste bradu.

Sveučilišni profesor Harun Rahimi kritizirao je talibansku direktivu, poručivši da će taksisti biti u poziciji da nadziru ženska tijela i njihovo kretanje, što će stvoriti prilike za uznemiravanje i učiniti javne prostore nesigurnima za žene.

"Muslimanke su znanstvenice, na važnim su mjestima u raznim industrijama te su političke liderice širom svijeta", napisao je Rahimi na Twitetru.

On i drugi djelatnici Američkog sveučilišta u Afganistanu evakuirani su iz zemlje ranije ove godine. "Afganistanke bi trebale slijediti njihov put", kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SKRIVANJE OD JAVNOSTI Ne prestaju nagađanja o njegovu životu i zdravlju: Prvi put se pojavio na javnom skupu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jooš dvoje ranjeno Horor: Talibani ubili uzvanike na svadbi jer su puštali glazbu

Od preuzimanja kontrole nad Afganistanom talibani su značajno smanjili ženska prava. U brojnim slučajevima žene se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta, a većina ženskih srednjih škola je zatvoreno.

Prosvjedi ženskih aktivistica nasilno su suzbijeni. Prošloga tjedna vlasti su počele uklanjati slike žena na oglasima u prijestolnici Kabulu.

Talibansko ministarstvo poroka i vrlina postojalo je i u 90-ima, kada su talibani prvi puta vladali zemljom, te je notorni simbol arbitrarnih kršenja ljudskih javnim premlaćivanjem ili zatvaranjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene