Američki vojnici onesposobili su 73 aviona i helikoptera prije odlaska iz zračne luke u Kabulu. Talibani navode da su ljuti jer njihova "nacionalna imovina" nije u funkciji te se osjećaju izdano od strane SAD-a.

Galerija


Talibani su "ljuti i izdani" nakon što su otkrili da su američki vojnici onesposobili vojne helikoptere i avione prije nego su napustili Kabul.

Vezani članci Mimohod talibana u Kandaharu Novu afganistansku vladu vodit će suosnivač talibana: ''Pripreme su u posljednjoj fazi'' Kabul VIDEO Gotovo je: Pentagon je potvrdio, posljednji američki avion napustio je kabulsku zračnu luku. Gradom odjekuju pucnjevi

Zapovjednik misije za evakuaciju, general Frank McKenzie kazao je da su vojnici demilitarizirali 73 aviona i helikoptera prije njihova odlaska.

"Uklonjeni su propeleri i oružje, a dio helikoptera i aviona ležao je direktno s trupom na asfaltu nakon što su im skinuli kotače", naveo je McKenzie.

Talibani su snimljeni kako se penju u pilotsku kabinu aviona Hercules, vrijednu 14 milijuna dolara, no iz snimke se vidi i da je kabina na tlu jer je avion bez kotača.

Trenutno za 48 helikoptera i aviona koji su pali u ruke talibana nije poznato u kakvom su stanju. No, većina ih je izgrađena u osamdesetim godinama prošlog stoljeća pa se pretpostavlja da ih je vrlo malo spremno za borbu, piše Daily Mail.

Očekivali operabilno oružje

Talibani su "očekivali da će Amerikanci ostaviti operabilne helikoptere u jednom komadu kako bi bili spremni za uporabu", navela je jedna od reporterki koja je obišla zračnu luku nakon povlačenja američkih snaga.

"Kad sam im rekla - 'Zašto mislite da bi vam Amerikanci ostavili sve operabilno?', odgovorili su mi: 'To je nacionalno dobro, a mi smo sada vlada i to nam je moglo jako dobro koristiti'", navodi reporterka.

"Razočarani su, ljuti i osjećaju se izdano jer je sva oprema uništena toliko da se ne može popraviti niti staviti ponovno u funkciju", dodala je.

Talibani se nadaju da će komercijalna zračna luka biti ponovno u prometu u roku od nekoliko dana što bi Afganistancima omogućilo putovanja.

Traže pilote koji su prošli obuku

Prema nekim izvješćima, talibanski dužnosnici izdali su zapovijed svojim postrojbama da traže pilote iz raspuštenih afganistanskih zračnih snaga koji su prošli obuku u organizaciji američke vojske i njihovih saveznika. Cilj im je pokrenuti nekoliko aviona i helikoptera do kojih su uspjeli doći.

Uz avione i helikoptere, SAD su u Afganistanu ostavili 70 protuminskih vozila i 27 vojnih transportera.

Zračne snage Afganistana raspolagale su sa 167 vojnih letjelica, uključujući 108 helikoptera i 59 aviona, podaci su službene inspekcije američke vlade od 30, lipnja.

Prije pada Kabula, Uzbekistan je potvrdio da je 46 afganistanskih aviona i helikoptera stiglo u tu zemlju kako bi se spriječilo da padnu u ruke talibana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju