Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ankete daju prednost predsjedniku

Tajvanski izbori u subotu pod budnim okom Kine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu Tajvan bira izneđu predsjednika Ma Ying-jeoua i Tsai Ing-wen.

Tajvan u subotu bira između predsjednika Ma Ying-jeoua, začetnika spektakularnog poboljšanja odnosa s Kinom, te pravnice Tsai Ing-wen, protivnice prevelike gospodarske ovisnosti otočja o matici zemlji i njezina bi pobjeda mogla Taipei opet udaljiti od Pekinga, a posredno uznemiriti Sjedinjene Države.

Ankete blagu prednost predviđaju predsjedniku koji se natječe za drugi i zadnji ustavom moguć mandat. Vladajućoj Nacionalističkoj stranci predviđaju tanku većinu u parlamentu od 113 zastupnika gdje sada ima 70-postotonu većinu, piše agencija Reuters.

Ma (61), je s Pekingom 2010., potpisao povijesni trgovinski sporazum i omogućio živu trgovinsku i gospodarsku razmjenu. Njegov bi reizbor otočju s 23,2 milijuna stanovnika omogućio da održi takvo stanje.

Međutim, 55-godišnja Tsai, kandidatkinja Demokratske napredne stranke, upozoravala je u kampanji da bi 'zbog prevelike gospodarske ovisnosti o Kini Tajvan mogao platiti previsoku cijenu'.

Pročitajte i ovo Razoran potres na Tajvanu - 1 na Tajvanu VELIKA GALERIJA Stravičan potres u slikama Snimke potresa na autocesti užas na Tajvanu VIDEO Jezivi prizori potresa na autocesti: Vozila su doslovce poskakivala

Tajvanu sporazum s Kinom donio  rekordan rast 2010.

Sporazum s Kinom omogućio je Tajvanu 2010., rekordan rast od 11 posto koji je zbog svjetske krize usporio lani na oko 4 posto, piše agencija AFP. Brojni birači optužuju vladu koja je nekada ulagala u sve svoje ljude, a napose u obrazovanje, da je dopustila produbljenje jaza između bogatih i siromašnih.

Gospodarski sporazum s Kinom otvorio je bogatima, koji posjeduju kapital, nove poslove s Kinom te su oni bogatstvo umnažali, a ostali su postajali siromašnijima.

Političke stranke Tajvana odavna svoj profil grade u odnosu na Kinu. Stranka predsjednika Ma zagovara zbližavanje s Kinom, a DPP neovisnost, no Tsai je tu nekada gorljivu neovisnost svela na umjerenu mjeru.

Tajvan, bivša Formoza, odvojio se od Kine krajem kineskog građanskog rata 1949. Tajvan je od tada neovisan, a Peking ga drži odbjeglim otokom i povremeno prijeti da bi ga mogao vratiti i silom.

Moguće pogoršanje veza između Pekinga i Taipeija utjecalo bi negativno i na odnose Kine i Sjedinjenih Država koje su najveći tajvanski saveznik. Washington i Peking ne slažu se u nizu pitanja: od trgovine i valute, sigurnosti u Južnokineskom moru do nove američke strategije u Aziji i Pacifiku.

Kina, koja očekuje pobjedu predsjednika Ma, pozorno će pratiti izbore na Tajvanu jer i samu je krajem 2012. očekuje politička smjena. Predsjednik Hu Jintao i drugi stariji vođe trebali bi mjesta prepustiti mlađim kadrovima Kineske komunističke partije. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene