Godišnje se ulovi preko 600 morskih pasa kako bi se proizveli različiti proizvodi za kožu, balzami za usne i kožne torbe!


Četverogodišnja istraga Hongkonškog konzervatorija WildLife Risk otkrila je najveću klaonicu kitopsine u jugoističnoj Kini, u Puqi, gradiću pokraj provincije Zhejiang. Tajnu istragu vršili su od siječnja 2010. do prosinca 2013. godine.

Vezani članci Tropska oluja na Filipinima - 2 U poplavama na Filipinima poginulo 25 ljudi, za još 26 se traga: Meteorolozi upozoravaju - očekuju se nove kiše Tajfun na Filipinima (Foto: AFP) - 6 Supertajfun Mangkhut opustošio Filipine, uzeo najmanje 14 života i krenuo prema kineskoj obali

Otkriveno je kako tvornica godišnje usmrti preko 600 morskih pasa. Peraje kitopsina suše se i pripremaju za prodaju restoranima koji ih pak koriste kao ukrase. Peraje vežu crvenim vrpcama i postavljaju na ulazna vrata restorana ili u izloge kako bi se njima privukli gosti.

Koža se morskih pasa pak prodaje za pravljenje kožnih torbi dok se ostatci tijela prodaju restoranima kao hrana. Najveći se profit ipak ubire prodajom jetre morskih pasa koja sadrži visoku koncentraciju ulja. Ulje se ekstraktira iz jetre i prodaje za pravljenje proizvoda za kožu i balzama za usne. Izvozi se u SAD i Kanadu.

Kineska vlada NE ŽELI da vidite ovakve videozapise!

Kitopsina se smatra najvećom živućom ribom na svijetu koja živi u tropskim i toplim oceanima i ima životni vijek od oko 70 godina. Ujedno je i na popisu ugroženih životinja.

Tvornica radi javno pod nazivom 'China Wenzhou Yueqing Marine Organisms Health Protection Foods Co Ltd', a njen generalni direktor, Mr. Li Guang je pred kamerom istražitelja priznao kako se u njegovoj tvornici također masovno prerađuje i velika bijela psina kao i golema psina.

'Otišli smo u Puqi tri puta u protekle tri godine i količina klanja bila je zastrašujuća', izjavili su Alex Hofford i Paul Hilton iz WildLifeRisk, a prilikom jedne posjete naišli su na čak 260 komada peraja za prodaju u tvornici.

Kineske vlasti otkrile novi uzrok zagađenja zraka

Tajne snimke Wildlifea otkrivaju kako se kitopsine hvataju izvan Kineske obale. Love se u Pacifiku, posebice oko Filipina i Indonezije, alove se čak i oko Meksika.

Dokazi ukazuju na postojanje cijele mreže čije se granice protežu diljem svijeta, a ribari koji love morske pse dobiju i do 31 000 dolara za pojedini ulov.

Alex i Paul ističu kako kitopsine više vrijede žive nego mrtve. Prema Pew Environment Group, u regijama gdje kitopsina obitava ekoturizam se pokazao iznimno dobrom alternativom pecanju. Procjenuje se da na svjetskoj razini donese zaradu od 47,5 milijuna godišnje.

 

China Whale Sharks from WildLifeRisk on Vimeo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju