Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100.000 pristaša

Tajland: Prosvjednici vlastitom krvlju na zgradu parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođe masovnih protuvladinih prosvjeda zaprijetile su da će zgradu tajlandske vlade zaliti krvlju 100.000 svojih pristaša i prisiliti je na ostavku, javljaju agencije iz Bangkoka gdje se prosvjedi nastavljaju bez većih izgreda osim eksplozije granate s dvoje ranjenih.

Pristaše svrgnutog bivšeg premijera Thaksina Shinavatre, koji živi u egzilu, najavile su da će u utorak proliti vlastitu krv pred zgradom vlade jer je premijer Abhisit Vejjaiva u podne odbacio njihov ultimatum da podnese ostavku. 'Od svakog od naših 100.00 pristaša zatražit ćemo krv kako bismo prikupili milijun cm3 i sutra je izlili pred zgradom vlade', rekao je Nattawut Saikuer, čelnik Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD).

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku

UDD je u nedjelju privukao oko 100.000 svojih pristaša iz cijelog Tajlanda u Bangkok i Abhisitu do ponedjeljka u podne dao rok da podnese ostavku i raspiše izbore. Abhisit je to odbio i helikopterom napustio sjedište vlade, prenijela je agencija dpa, a Reuters javlja o eksploziji granate pred vojnim sjedištem s ranjavanjem dvojice vojnika. Britanska agencija piše kako je nejasno tko stoji iz tog napada i je li uopće povezan s prosvjednicima, no znakovito je da se dogodio pošto je premijer odbacio zahtjeve.

10 kubičnih centimetara ili dvijen čajne žličice

Američka agencija AP piše da bi svaki prosvjednik trebao dati 10 kubičnih centimetara, ili dvije čajne žličice krvi te da je Crveni križ izrazio zabrinutost takvom akcijom zbog higijenskih uvjeta i zbog rasipanja dragocjene tekućine koja bi mogla 'spasiti brojne živote'. Prosvjedi u Tajlandu nastavak su dugotrajne političku krizu na Tajlandu podijeljenom između žutih košulja, a to su vojska, urbana elita i rojalisti s jedne strane nasuprot prothaksinovih ljudi koji nose crvene košulje. Premijer Thaksin Shinavatra, svrgnut 2006. vojnim udarom, od 2008. živi u egzilu, najčešće u Dubaiju, kako bi izbjegao dvogodišnju zatvorsku kaznu dosuđenu za financijske zlouporabe.

Prema anketama Thaksinovi pristaše i saveznici pobijedili bi na idućim izborima koji bi se trebali održati krajem 2011., no vojska i urbana elita mogli bi to izbjeći državnim udarom kao 2006. godine ili sudskom intervencijom kako je to bilo 2008. godine. Tajland je bio pogođen političkom pobunom 2008., kada su žute košulje, koje se protive Thakisnovim pristaša u prethodnoj vladi, zaposjele ured premijera tijekom tri mjeseca i blokirale međunarodnu zračnu luku u Bangkoku sve dok sud nije smijenio vladu. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene