Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tajland: Oporbeni čelnik imenovan novim premijerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji vođa tajlandske oporbe Abhisit Vejjajiva izabran je u tajlandskom parlamentu za premijera Tajlanda, čime je okončana desetmjesečna kaotična vladavina saveznika svrgnutog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre.

Čelnik Demokratske stranke Abhisit Vejjajiva dobio je 235 glasova zastupnika prema 198 koliko je dobio Pracha Promnog, kandidat dosad vladajuće stranke PPP, precizirao je predsjednik parlamenta Chai Chidchob. Tri zastupnika su bila suzdržana.

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade? Slika nije dostupna Nakon otkazivanja summita Tajlandski premijer ukinuo izvanredno stanje

Abhisit, rođen u Velikoj Britaniji gdje je studirao na Oxfordu, tako je došao na čelo slabe koalicijske vlade suočene s ekonomskom recesijom u zemlji.

Prvi puta u osam godina jedna čelnik Demokratske stranke postao je premijer Tajlanda.

Mislim da možemo sastaviti novu vladu u roku od tjedan dana, rekao je glavni tajnik Demokratske stranke.

Novi premijer Abhisit suočava se s teškim zadatkom vraćanja međunarodnog povjerenja u Tajland, nakon više mjeseci političke nestabilnosti koja je kulminirala zatvaranjem dvije zračne luke u Bangkoku od 26. studenoga do 3. prosinca.

Demokrati su se nalazili u oporbi otkad je na izborima u siječnju 2001. pobijedio populist Thaksin Shinawatra.

Na izborima u prosincu 2007. stranka PPP bivšeg premijera Thaksina, koji se nalazi u egzilu zbog optužbi za korupciju, premoćno je pobijedila osvojivši 230 zastupničkih mjesta, prema 167 demokratskih mjesta.

Ustavni sud je 2. prosinca raspustio PPP i vodećim dužnosnicima te stranke zabranio bavljenje politikom, što je omogućilo Demokratskoj stranci da uz pomoć četiri manje stranke, koje su ranije podržavale PPP, dobije većinu u parlamentu.

Nakon izbora Abhisita, pred parlamentom su se okupile stotine pristaša Thaksina prosvjedujući protiv načina na koji su demokrati došli na vlast.

U subotu je u video poruci upućenoj više od 50.000 pristaša okupljenih na jednom stadionu u Bangkoku, Thaksin tražio do vojske da se prestane uplitati u formiranje nove vlade.

Abhisit Vejjajiva je treći političar koji je postao premijer tijekom posljednjih mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene