Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbačena žalba

Švedska ne odustaje od privođenja Assangea zbog silovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asssangea dvije volonterke koje su radile za WikiLeaks 2010. terete za silovanje. Švedska inzistira da se ispitivanje obavi u Švedskoj.

Švedski prizivni sud odbacio je u četvrtak žalbu utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea na uhidbeni nalog zbog navodnog seksualnog nasilja i pozvalo je tužiteljstvo da se potrudi više kako bi Assangea ispitalo.

Pročitajte i ovo Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će" Julian Assange (Foto: AFP) Trenutačno u Londonu Švedska odbacuje optužbe protiv Juliana Assangea za silovanje: "Dokazi nisu dovoljno jaki"

Australski državljanin, 43-godišnji Assange boravi od lipnja 2012. u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao britansko izručenje Švedskoj koja ga želi ispitati o navodnom seksualnom napadu i silovanju.

Švedska inzistira da se ispitivanje obavi u Švedskoj.

Assangeovi odvjetnici žele odbacivanje uhidbenog naloga jer se on ne može nametnuti dok je Assange u veleposlanstvu, a švedski tužitelji nisu doputovali u London kako bi ga ispitali.

Sud je ustvrdio da se švedski tužitelji nisu potrudili ispitati ga drugim putem.

Assangeova odvjetnica: Jako je teško iznijeti datum njegova izlaska iz veleposlanstva

"To nije u skladu s njihovim obvezama", rekao je prizivni sud.

Assange odbacuje optužbe i tvrdi da bi u slučaju izručenja Švedskoj na kraju završio u Sjedinjenim Državama koje bi mu sudile za otkrivanje tajnih informacija o američkoj diplomaciji koje je postavljao na internet, a zbog čega mu SAD želi suditi.

Asssangea dvije volonterke koje su radile za WikiLeaks 2010. terete za silovanje. Assange je bio priveden u Londonu no pušten je uz jamčevinu, a zatim je zatražio politički azil u ekvadorskom veleposlanstvu. Kada bi napustio veleposlanstvo uhtila bi ga britanska policija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene