Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo kartice

Švedska šalje gotovinu u povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska kruna uskoro bi mogla ući u povijest. Ali Švedska ne misli uvesti euro, nego u potpunosti ukinuti papirnati novac i uvesti virtualnu valutu.

 'Gotovina je out', smatra Maria Look iz Švedskog sindikata banaka, a s njom se slažu mnogobrojni sindikati, udruge poduzetnika i dijelovi vlasti. Ukidanje valute potaknuto je i izrazitim porastom pljački i krađa. Oko 25 posto namještenika ili zaposlenih u manjim trgovinama i bankama barem su jednom bili žrtve napada, prenosi Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Plaćanje karticama: Ilustracija - 1 Digitalna era Svjedočimo li izumiranju gotovine? Za nove generacije keš više nije kralj, Hrvatska tu nije iznimka Slika nije dostupna Nezadrživ proces Jeste li spremni? Uskoro nećemo imati ni kune u džepu...

'Averzija prema gotovini počela se intenzivnije osjećati prošle jeseni kada se dogodila jedna od najspektakularnijih pljački u našoj zemlji uopće. Lopovi su se helikopterom spustili na krov vozila koje je transportiralo novac i odnijeli kruna u milijunskom iznosu. Od tada se u javnosti sve češće čuju glasovi za uvođenjem tzv. 'virtualne valute'', objasnio je Jonas Milton iz Središnje banke u Stockholmu.

'Osim toga, oni koji isključivo plaćaju gotovinom, najčešće imaju razloga i nešto skrivaju. Poslovi kojima se bave ili usluge kojima se koriste, vrlo često nisu legalni', rekla je Maria Look aludirajući na unosnu i u Švedskoj zabranjenu prostituciju. Inicijativi za isključivo plaćanje elektronskim ili kreditnim karticama protive se većinom umirovljenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene