Odjeven u bijelu mantiju, svećenik Pierre Hoan iz opatije Moissac na jugozapadu Francuske, nadlijeće zvonike svoje župe malim zrakoplovom blagoslivljajući polja i stoku poljoprivrednika u skladu s tisućljetnom tradicijom koja je zadnjih desetljeća praktički nestala.

Galerija Svećenik u Francuskoj odlučio iz aviona blagosloviti polja i stoku - 1 Svećenik u Francuskoj odlučio iz aviona blagosloviti polja i stoku - 2 Svećenik u Francuskoj odlučio iz aviona blagosloviti polja i stoku - 3 +1 Svećenik u Francuskoj odlučio iz aviona blagosloviti polja i stoku - 4

"U Moissac sam stigao 2016., no tek su mi prošle godine lokalni poljoprivrednici otkrili da postoji molitva za dobar urod, tradicija za koju dosad nisam znao", objašnjava AFP-u 43-godišnji svećenik Pierre Hoan.

Prve takve molitve u Francuskoj datiraju iz 5. stoljeća. Radilo se o procesijama uglavnom namijenjenim dobrim žetvama, stoji u objavi biskupije Montauban te se dodaje da su "župe u kojima se i danas odvijaju postale rijetkost."

Zabrinut zbog situacije u kojoj su se našli poljoprivrednici zbog izmjene višemjesečnih razdoblja mraza i velikih vrućina, otac Hoan, porijeklom Vijetnamac, odlučio je nadletjeti 16 crkava u svojoj župi i tako blagosloviti polja i stoku nekoliko dana prije kršćanskoga blagdana Uzašašća.

Papa Franjo Svećenici papu Franju pitali kako mu je koljeno, a on ispalio: "Znate što mi treba? Malo tekile"

Papa Franjo Papa pohvalio one koje nitko ne voli: ''Vaš posao izgleda nezahvalan...''

"Ne vidim kako bi blagoslov obavio pješice"

Ulazeći u mali crveno-bijeli zrakoplov dvosjed, svećenik Pierre poškropio ga je svetom vodom, a zatim su zazvonila zvona i izgovorena je molitva.

"Svećenik u avionu, to je prikladno za vrijeme u kojemu živimo. S obzirom na 16 crkava i zvonika, ne vidim kako bih blagoslov obavio pješice", kaže uz smiješak stanovnica Moissaca, Annie Laflorentie (69).

"Kad sam bila djevojčica, blagoslov se odvijao rano ujutro, a poljoprivrednici su za dolazak svećenika i njegov blagoslov pripremili križeve, poljsko cvijeće i žito", prisjetila se s nostalgijom.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju