Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalno istraživanje

Pedijatri upozoravaju na jedan potez koji roditelji rade: "To nije preventivni lijek"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Mnogi roditelji brzo posežu za lijekovima za snižavanje temperature kada njihova djeca počnu pokazivati znakove vrućice, ali pedijatri upozoravaju da to možda nije potrebno, piše u ponedjeljak CNN.

Prema nacionalnom istraživanju dječje bolnice "C. S. Mott", svaki treći roditelj dao bi svojoj djeci lijek za snižavanje temperature kad ona ni ne dosegne 38 Celzijevih stupnjeva, a svaki drugi za temperaturu između 38 i 38,8 stupnjeva.

Ti lijekovi mogu djetetu pružiti olakšanje, ali nepotrebno davanje može odgoditi dijagnozu uzroka vrućice prikrivanjem boli i drugih simptoma, upozoravaju pedijatri.

"Kada roditelji primijete da bi temperatura njihova djeteta mogla biti malo povišena, mislim da su ponekad zabrinuti zbog same groznice", rekla je Susan Woolford, pedijatrica u bolnici Mott koja je vodila istraživanje.

"Možda roditeljima nije posve jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo uzrokovati groznicu. Dakle, zapravo se ne moramo pokušavati riješiti groznice jer je groznica samo znak da se nešto drugo događa."

Istraživanje je obuhvatilo 1376 roditelja male djece u dobi do 12 godina, a podaci su prikupljani između kolovoza i rujna.

Osamdeset i četiri posto roditelja ponovno će izmjeriti temperaturu svojem djetetu prije davanja druge doze, ali 26 posto roditelja dat će drugu dozu čak i ako nema vrućice, u pokušaju da spriječe povratak vrućice, prema tim podacima.

Roditelji se boje da će im se djeca "suviše razboljeti ako im nešto ne daju", rekla je Chandani DeZure, pedijatrica i glasnogovornica Američke akademije pedijatara, koja nije bila uključena u istraživanje.

"To jednostavno nije slučaj jer, kao što znamo, groznica je prirodna reakcija tijela na infekciju."

Lijek za snižavanje temperature nije preventivni lijek, istaknula je DeZure. "On liječi simptom."

Nakon što je temperatura točno izmjerena i potvrđeno je da dijete ima temperaturu veću od 38 °C, razumno je dati točnu dozu lijeka za snižavanje vrućice u skladu s djetetovom težinom i dobi u uputama za lijek, kaže Woolford.

Istraživanje je pokazalo da dvije trećine roditelja u početku iskušava alternativne metode snižavanja vrućice, poput korištenja hladnih obloga.

"Cilj je pokušati djetetu omogućiti da se osjeća udobno", kaže Woolford. Ona dodaje da djeca moraju biti u laganijoj odjeći u sobi koja je ugodno svježa, ali ne i hladna te da djeca moraju biti dobro hidrirana.

Pročitajte i ovo Pedijatar: Ilustracija - 5 Komplikacije su rijetke Raste broj mališana oboljelih od jedne zarazne bolesti, posebno se širi među vrtićkom djecom: Pedijatrica otkriva koji su prvi simptomi

Ako je dijete mlađe od tri mjeseca i ima povišenu temperaturu, roditelji bi se trebali obratiti svojem pedijatru, a u slučaju da dijete ima temperaturu popraćenu izraženim simptomima kao što su izrazita pospanost, bol u vratu i otežano disanje, roditelji bi se trebali odmah javiti svojem pedijatru, ističe Woolford.

Ona dodaje i da roditelji trebaju bilježiti vrijeme davanja lijeka, što, prema istraživanju, čini oko 65 posto roditelja, jer to omogućava da se izbjegne predoziranje lijekom.

Pročitajte i ovo Aida Mujkić i Domagoj Mikć POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Roditelji diljem Hrvatske očajni zbog manjka pedijatara: "Molim Boga da mi dijete bude zdravo"

I DeZure i Woolford ističu da jednom kad temperatura padne ne treba davati novu dozu s idejom da se time spriječi ponovna pojava vrućice.

"U ovo doba godine prevencija je stvarno dobar pristup i time možemo pokušati izbjeći što je moguće više tih bolesti", kaže Woolford te podsjeća na to da se mnogo može učiniti, primjerice, pranjem ruku, pravilnim korištenjem dezinfekcijskih sredstava te da "djecu ne šopamo lijekovima za skidanje temperature i ne šaljemo u školu dok su još uvijek zarazna".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene