Borba protiv terorizma te sukobi u Siriji i Ukrajini bit će glavne teme razgovora Emmanuela Macrona i Vladimira Putina u ponedjeljak kada će novi francuski predsjednik u Versaillesu ugostiti ruskog predsjednika.


Na summitu članica G7, održanog prošli tjedan u Italiji, francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da s nestrpljenjem očekuje sadržajan dijalog o sirijskom sukobu s ruskim liderom, Vladimirom Putinom.

Vezani članci Aleksej Navaljni Više od 70 slavnih osoba u otvorenom pismu od Putina zatražilo liječenje Navaljnog: "Hitno mu je potrebna pomoć" Slika nije dostupna Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Francuska i Rusija u sirijskome građanskom ratu podupiru suprotne strane, no obojica čelnika suglasna su da je potrebno iskorijeniti grupe koje su Ujedinjeni narodi stavili na popis terorističkih.

Rusija stoji iza vojnih snaga koje podupiru režim sirijskoga predsjednika Bašara al Asada, dugogodišnjeg ruskog saveznika, a Francuska podupire sirijsku oporbu.

U pogledu odnosa prema Rusiji Macron je u predsjedničkoj predizbornoj kampanji zauzeo oštrije stajalište prema Rusiji od svojih oponenata.

U utorak će se u Versaillesu otvoriti izložba na kojoj će se moći vidjeti dokumenti o posjetu Francuskoj ruskoga cara Petra Velikog Francuskoj 1717. Na taj će se način simbolično obilježiti 300 godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja. (Hina)