Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijavljivala ga policiji

Supruga bivšeg hrvatskog konzula u Srbiji optužuje za obiteljsko nasilje, a ona dobila zabranu prilaska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jelena Kosjer Vuković, liječnica iz Srbije, optužuje svog supruga, bivšeg konzula prvog razreda u Generalnom konzulatu RH-a u Republici Srbiji, Hrvoja Vukovića za zlostavljanje. Kaže da je sve prijavljivala policiji u Srbiji i Hrvatskoj, ali ništa nije poduzeto.

Supruga bivšeg konzula Hrvoja Vukovića, Jelena Kosijer Vuković, kaže kako trpi zlostavljanje od prve trudnoće, no prvi put ga je prijavila policiji 30. studenog 2021. Četiri puta prijavljivala ga je policiji u Srbiji i jednom u Hrvatskoj, ali, kaže, ništa nije poduzeto jer se Vuković pozivao na diplomatski imunitet.

Vukovići su u vezi nekoliko godina, od čega su u braku godinu dana i roditelji su dviju djevojčica - jednoj je godinu dana, drugoj pet mjeseci. Liječnica je za Blic ispričala kako strahuje za svoj život i živote svoje djece.

Hrvoje Vuković bio je konzul u Generalnom konzulatu u Subotici no smijenjen je 3. prosinca prošle godine, a imunitet mu je vrijedio do 26. ožujka. Jelena Kosijer Vuković tvrdi i da je nakon toga nastavio koristiti diplomatsku putovnicu. 

Poslali smo upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te su nam potvrdili kako su upoznati sa slučajem obiteljskog nasilja, ali nisu nadležni za postupanje u ovom slučaju, a Vuković se u Hrvatsku vratio na osobni zahtjev.

"Hrvoje Vuković nije na dužnosti konzula u Generalnom konzulatu RH u Subotici, već se u Republiku Hrvatsku s mandata vratio na osobni zahtjev. Za vrijeme trajanja mandata nije imao diplomatski, već konzularni imunitet. Danom napuštanja zemlje primateljice, sukladno odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima, prestao mu je vrijediti konzularni imunitet.

MVEP je upoznat s predmetnim slučajem, ali nije tijelo koje je nadležno za postupanje u slučajevima prijava za obiteljsko nasilje", piše u odgovoru ministarstva.

Pročitajte i ovo Wanda Palmer i David Palmer izudarao je sjekirom ili mačetom Pretukao je i ostavio u lokvi krvi da umre: Probudila se nakon dvije godine iz kome i rekla tko ju je napao

Jelena Kosijer Vuković supruga, s kojim više ne živi, optužila je za više napada i incidenata. Prvi se, kaže, dogodio u ožujku prošle godine kad je Hrvoje stavio nosiljku s bebom na krov auta i sjeo u auto. Njezin brat tad je uzeo nosiljku i maknuo dijete, a Vuković je stisnuo gas, zabio se u njega i vozio ga na haubi.

"Sve su to gledali naši susjedi i pozvali policiju. Hrvoje je ostavio auto sa diplomatskim tablicama u kojem je bila beba na ulici i otišao u kafić, gdje je nastavio piti. Beba je za to vrijeme bila sama u autu. Tada se pojavilo više automobila policije i interventne policije", ispričala je liječnica za Blic i dodala da ga ona i brat ipak nisu prijavili jer im je policija rekala time i tako ništa ne bi postigli kad ima diplomatski imunitet.

Kaže i kako ju je Hrvoje napao dok je bila u devetom mjesecu trudnoće. Gurnuo ju je ispred zgrade konzula što su zabilježile i kamere, tvrdi.

"Pozvala sam policiju. Tada je izazvao diplomatski skandal. Policija je došla i on je policajce Srbije, protivno Bečkoj konvenciji na osnovu koje je akreditiran u Srbiji, uveo u konzulat", kaže Jelena Kosjer Vuković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna priopćenje zagreb pridea Homofobni napad na skupinu gej mladića u zagrebačkom noćnom klubu

S obzirom na to da policija ne bi smjela biti u prostorijama konzulata druge države generalni konzul Velimir Pleša se naljutio i sve ih istjerao van. Vukovići su završili na razgovoru u policiji. Jelena je potom završila i tri dana u bolnici jer joj je pozlilo, a bila je pred porođajem.

Idući napad bio je u veljači ove godine Zagrebu gdje su se našli kako bi razgovarali o skrbništvu nad djecom. Hrvoje joj je i tada nanio ozljede pa ga je prijavila zagrebačkoj policiji, a on je nju, dodaje, tada prijavio za verbalno nasilje.

U ožujku ove godine napao je Jelenu i njezinu majku kada su se slučajno sreli na benzinskoj postaji, kaže. Tada ju je gurao, vrijeđao i izvrnuo joj ruku dok je u drugoj držala bebu.

Posljednji napad dogodio je 10. srpnja. Kaže da ju je čupao i krenuo je udariti šakom, ali pojavio se netko tko je spriječio napad. Otišla je kod liječnika koji joj je utvrdio ozljede i prijavila je sve policiji, no nisu je pozvali da da izjavu. Hrvoje Vuković nije procesuiran ni zbog jednog od navedenih napada, kaže njegova supruga, ali ona je dobila zabranu prilaska zbog verbalnog vrijeđanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene