Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haaško tužiteljstvo izvelo je u ponedjeljak svoga prvog svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH - bivšeg stanovnika sela Hrvaćani Elvedina Pašića koji je opisao kako su stradale njegova obitelj i mještani u napadima srpskih snaga na stanovništvo sjevernog dijela Bosne.


Pašić (34), koji svjedoči na engleskom jeziku, opisao je kako su mirni međunacionalni odnosi narušeni naoružavanjem srpskih snaga, kojima su se priključili i Srbi iz susjednih sela, i koje su 1992. započele progon muslimanskog stanovništva.

Granatiranje njegova sela započelo je drugog dana Bajrama i svjedok, tada 14-godišnjak, s obitelji se sakrio u podrum, a selo su napustili sljedećeg dana te su se nakon toga skrivali od sela do sela i nigdje nisu bili dobrodošli. Opisao je kako su im pripadnici srpskih snaga u pauzama granatiranja preko megafona poručivali da "skuhaju kavu jer će brzo doći".

Vezani članci Hrvati u Zambiji - 4 Preokret u Zambiji: Pernar je obrisan s liste svjedoka? On povlači neobične poteze Ivana Bebić, majka preminulog dječaka Počinje suđenje liječnicama i medicinskoj sestri za smrt Gabrijela (9): "Moram biti hrabra i jaka i iznova proći svu tu bol"

Prestrašen svime što je vidio opisao je kako kasnije istog dana nije imao hrabrosti na poziv srpskih vojnika otići do odvojene skupine muškaraca i ponovno vidjeti svoga oca.

>> 'Moja tuga nikada neće nestati... a Mladić je nagrađen'

"Bojao sam se i nisam otišao, a volio bih da jesam", kroz suze je opisao danas 34-godišnji muškarac svoju posljednju propuštenu priliku da vidi oca. Srpske su snage, naime, dvije odvojene skupine smjestile u školu u Grabovici te su žene i djeca smješteni u prizemlje, a muškarci su odvedeni na 2. kat.

Sjedećeg jutra skupina djece izvedena je i upućena u autobuse kroz špalir ljudi koji su ih udarali štapovima, vilama i sjekirama. Rečeno nam je da moramo hodati polako, kazao je Pašić objašnjavajući da je prvo dijete koje je krenulo palo na pola puta pod udarcima.

"Kad sam počeo hodati cilj mi je bio hodati do kraja tunela, do autobusa i nisam htio ni na šta misliti. Osjećao sam snažne udarce. Dok su me tukli samo sam mislio na autobus", svjedočio je uz suze opisujući i kako ga je jedna od žena u špaliru nožem pokušala ubiti jer je izgubila dva sina u sukobima u susjednom selu.

Nakon što su svi ukrcani u autobus masa je udarala po njemu, pljuvala i bacala kamenje, kazao je.

"Kad smo odlazili okrenuo sam se i vidio nečiju ruku na drugom katu kako maše s prozora (škole) i tu ruku vidim i danas u svojim snovima".

Kad su se na kraju vratili u Hrvaćane naišli su na spaljeno selo i leševe starijih mještana koji nisu željeli napustiti napadnuto selo."Sjećam se smrada spaljenog sela", kazao je Pašić.

>> 'Suđenja Karadžiću i Mladiću traju previše dugo'

Pašić je kazao kako ne sumnja da su svi muškarci koji su ostali u Grabovici i ubijeni tamo.

Snage bosanskih Srba u selu Grabovica su, prema optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), pobile oko 150 muslimana.

General Mladić optužen je u 11 točaka optužnice za genocid i druge ratne zločine u BiH.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju