Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majke Srebrenice

'Moja tuga nikada neće nestati... a Mladić je nagrađen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje osumnjičeniku za ratne zločine Ratku Mladiću, probudile su bolna sjećanja majki Srebrenice.

Fazila Efendić sahranila je supruga. Sve kosti od sina još nije pronašla. Odveden je s ocem i pogubljen. Imao je tek 20 godina. "Nije to samo što je moje dijete, već i mladost, pamet Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, to je uništeno.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Slika nije dostupna Novi sukob predsjednika Majke Srebrenice žestoko uzvratile Milanoviću i poslale mu službeno pismo: "On je fašist koji glumi demokrata"

>> Mladić: 'Tuci da ne mogu da spavaju, da razvučemo pamet njihovu!'

Uz molitvu među tisućama grobova - nada se da će ga dostojanstveno pokopati. Groblje u Potočarima drugi joj je dom. "Moja tuga nikada neće nestati", kaže Fazila.

Ratka Mladića, kreatora svih zločina i pakla u logoru, udaljenom samo stotinjak metara dalje - itekako se sjeća. "Kako smo bili zatočeni, bez hrane i vode, strahote i krikovi, ubijanja, pucnjava. Sve je to bilo... a on je nagrađen, u svakom smislu. Zbog čega nije bio uhićen te '95. godine?", pita se Fazila.

Popis srebreničkih žrtava nije konačan. Memorijalno groblje u Potočarima na kojem je pokopano više od 8 tisuća muškaraca, stalan je podsjetnik na počinjeni masakr. Masovne grobnice, kojima se zločin pokušao prikriti, još uvijek se pronalaze, i 17 godina poslije.

Toliko traje i Nurina potraga za trećim sinom. "Nemam riječi... idem dok sam živa, a dokad ću, Bog dragi zna", ističe Nura Mustafić. Prastara fotografija, jedina je uspomena na obitelj, koju je Mladićeva vojska pobila. Svaka je kazna za srebreničkog krvnika, kaže, preblaga.

"Teško mi je kad ga vidim, ne mogu to podnijeti, odmah mi slika dođe kako je gnjavio moju djecu, mog supruga. Znaš da ti je on nanio bol, uništio našu mladost, budućnost djece", kaže Nura. I opustošene srebreničke ulice vape za sretnijom budućnosti.

Općina je prije ratnih strahota brojala više od 35 tisuća ljudi. Danas ih je pet puta manje. U krhki suživot bošnjačkih i srpskih građana - teško je vratiti povjerenje. Majkama Srebrenice važna je istina i pravda. Kažu, zbog generacija koje dolaze.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene