Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba za klevetu

Sudac upozorio Trumpa: ''Mogli biste biti izbačeni''

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Savezni sudac je upozorio bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao biti izbačen iz sudnice bude li ometao postupak tužbe za klevetu kolumnistice i spisateljice E. Jean Carroll.

Američki okružni sudac Lewis Kaplan je upozorio bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao biti izbačen iz sudnice bude li ometao postupak tužbe za klevetu kolumnistice i spisateljice E. Jean Carroll. To je učinio nakon što je odvjetnica spisateljice rekla da Trump glasno razgovara sa svojim odvjetnicima dok je Carroll davala iskaz.

Carroll, koja je 27 godina pisala kolumnu za časopis Elle, tvrdi da je Trump uništio njen ugled te da bi trebao platiti milijune dolara odštete jer je 2019. porekao da ju je silovao gotovo četvrt stoljeća ranije.

"Rekao je: "Ovo je lov na vještice, ovo je zaista prevara'", istaknula je Carrollina odvjetnica Shawn Crowley na saveznom sudu na Manhattanu.

Kaplan je upozorio Trumpa da se suzdržava tijekom suđenja.

"Gospodin Trump ima pravo biti prisutan. To pravo može izgubiti i može biti izgubljeno bude li ometao (postupak) ... i bude li zanemarivao naredbe suda", kazao je Kaplan.

"Gospodine Trump, nadam se da ne moram razmatrati Vaše isključivanje sa suđenja. Vjerujem da biste Vi vjerojatno veoma htjeli da to učinim", dodao je sudac.

Pročitajte i ovo Novi napad na djelatnike ZET-a Sindikat prijeti zaustavljanjem prometa Napadnuta vozačica ZET-a u šoku za Dnevnik Nove TV: ''Po rukama, nogama i glavi, lupali su me gdje su stigli''

Sedamdesetsedmogodišnji Trump je rekao da želi svjedočiti u svoju obranu, no nije nužno da bude prisutan na sudu. Nije prisustvovao uvodnim izjavama u utorak poslijepodne, a te je noći radi predizborne kampanje otputovao u New Hampshire.

Trumpova višestruka suđenja su postala središte njegove kampanje za predsjedničke izbore 2024., a bivši predsjednik koristi svoju društvenu platformu Truth Social kako bi kritizirao Carroll i suca čak i nakon što je suđenje započelo.

Nakon Kaplanovog upozorenja, Trump je objavio da je Kaplan ljutit i neprijateljski nastrojen sudac.

Trump često koristi svoje sudske procese kako bi pridobio pristaše i prikupio sredstva dok se natječe za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, pri čemu pravne postupke naziva političkom urotom.

Izjasnio se da nije kriv u četirima državnim i saveznim kaznenim postupcima, uključujući dva u kojima je optužen da je pokušao srušiti svoj poraz na izborima 2020. kada ga je pobijedio demokrat Joe Biden.

Kolumnistica traži odštetu 

Suđenje u srijedu temelji se na dvjema izjavama iz lipnja 2019. kojima je Trump zanijekao Carrolline tvrdnje da ju je silovao u kabini za presvlačenje trgovine Bergdorf Goodman.

Trump je tvrdio da ne poznaje Carroll te da ga je nazvala silovateljem kako bi povećala prodaju svojih novih memoara.

Prošlog svibnja je druga porota odredila da Trump mora platiti Carroll pet milijuna dolara jer je ustanovila da ju je seksualno zlostavljao i potom oklevetao 2022. govoreći da se ništa nije zbilo.

Kaplan je već presudio da je Trump seksualno zlostavljao Carroll nasilno stavivši svoje prste u njenu vaginu te da ju je oklevetao u svojim izjavama iz 2019.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Popucala stakla Učenik u Vukovaru bacio petardu u učionici: Policija morala intervenirati

Osamdesetogodišnja Carroll je u svom iskazu rekla da su joj laži uništile ugled jer je govorila istinu i da su je odmah izložile napadima na internetu, uključujući prijetnje smrću.

"Ovdje sam jer me Donald Trump zlostavljao, a kada sam pisala o tome, rekao je da se to nikada nije dogodilo. Lagao je i uništio moj ugled", izjavila je Carroll.

Carroll traži dodatnih 10 milijuna odštete povrh kaznene odštete.

Suzdržavala je suze kada je njena odvjetnica Roberta Kaplan, koja nije u rodu sa sucem, pokazala poruku nepoznatog pošiljatelja kojom joj predlaže da u svoja usta stavi pištolj i povuče okidač.

"Bila sam napadnuta na Twitteru, bila sam napadnuta na Facebooku, bila sam napadnuta na novinskim blogovima, bila sam brutalno napadnuta u porukama", rekla je Carroll.

Carroll je rekla da sada mjesečno prima samo osam pisama čitatelja koji traže savjet, a da je prije dobivala 200 te da napadi nisu popustili.

"Jučer sam otvorila Twitter i pisalo je: 'Hej, gospođo, Vi ste varalica'. Sada me se zna kao lažljivicu, varalicu i luđakinju", kazala je Carroll.

Na pitanje je li požalila što je javno progovorila o svom iskustvu s Trumpom, Carroll je rekla: "Samo nakratko. Veoma mi je drago što sam djelovala".

Trump bi mogao svjedočiti idući tjedan

Trump nije prisustvovao prvom suđenju. Bivši predsjednik je u objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social u srijedu napisao da bi pobijedio da je bio prisutan.

Trumpova odvjetnica Alina Habba tvrdi da je Carroll pretrpjela štetu samo zbog "ružnih stvari" koje su ljudi objavili na društvenim mrežama te da je uživala divljenje obožavatelja i pažnju medija.

Sud neće zasjedati u petak. Trump bi mogao svjedočiti idućeg tjedna. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene