Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski Visoki sud pristao je saslušati žalbu bivšeg vatikanskog rizničara Georgea Pella, osuđenog za seksualno zlostavljanje dvojice ministranata.


George Pell u zatvoru služi šestogodišnju kaznu koju mu je ožujku izrekao niži sud. Pell se obratio Visokom sudu nakon što mu je odbijena žalba na presudu.

Vezani članci Suđenje Ghislaine Maxwell Suđenje pomoćnici pedofila Epsteina, tužiteljica: "On je volio dirati maloljetne djevojke. Ona je to znala i vrebala je ranjivu djecu" Starija žena, ilustracija Skandal u Austriji: Mučili i seksualno zlostavljali bespomoćne ljude u domu za starije i nemoćne

Ročište Visokog suda, kojim će predsjedati pet ili sedam sudaca, održat će se najranije u ožujku 2020., rekao je glasnogovornik suda.

Najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za spolno zlostavljanje djece ostaje u zatvoru dok njegovi odvjetnici pripremaju žalbu.

Pell je osuđen prošlog prosinca zbog zlostavljanja dvojice 13-godišnjaka u katedrali svetog Patrika 90-ih dok je bio nadbiskup Melbournea.

Po presudi iz ožujka, imat će pravo na uvjetnu slobodu u listopadu 2022., kada bi trebao napuniti 81 godinu.

Na prizivnom sudu u kolovozu su dvojica od trojice sudaca odbacila njegovu žalbu.

Pellovi odvjetnici slučaj su prebacili na Visoki sud jer smatraju da je prizivni sud pogriješio kada je donio odluku da presuda nije bila nerazumna.

Odvjetnici dokaze trebaju podnijeti Visokom sudu do 8. siječnja, a tužitelji trebaju odgovoriti na njih do 5. veljače.

Pell više nema nikakvu funkciju u Vatikanu, ali ostaje kardinal. Papa Franjo ne želi komentirati slučaj dok se ne okonča žalbeni proces.

Da bi Pell bio izbačen iz svećenstva, vatikanska Kongregacija za nauk vjere treba ga proglasiti krivim na odvojem kanonskom suđenju ili u kraćem postupku. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju