Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručnjak za promidžbu svjedočio protiv Šešelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki sociolog Anthony Oberschall posvjedočio je na haškom suđenju Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i Vojvodini da je vođa srpskih radikala svojim "ksenofobično-nacionalističkim" govorima od 1991. do 1994. zagovarao nasilje nad nesrbima u bivšoj Jugoslaviji radi stvaranja velike Srbije.

Oberschall je prvi svjedok na haškom suđenju vođi srpskih radikala, koje je počelo 7. studenoga ove godine. Šešelja optužnica tereti da je, među ostalim, govorom mržnje poticao ne samo pripadnike svojih dobrovoljačkih postrojbi nego i drugih snaga na ratne zločine u Hrvatskoj, uključivši pokolj na Ovčari, BiH i za progon Hrvata u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović proceduralne pogreške Stručnjak o situaciji u Afganistanu: "Ovo nije islamska revolucija, ovo nije džihad. U ovom trenutku treba ih gledati hladne glave" Glasanje Sva pravila na jednom mjestu DIP izdao vodič za izbornu promidžbu: Smije se potrošiti manje nego prije četiri godine

Oberschall je precizirao da je, na poziv tužiteljstva, analizirao
zapise oko 400 Šešeljevih govora i javnih nastupa koje je u 40 zbirki objavila Srpska radikalna stranka.

"Tipični Šešeljev govor počeo bi glorifikacijom Srba, za koje bi
rekao da su veliki narod, ali da su žrtve ranijih zločina koje su
počinili vanjski i unutarnji neprijatelji koji im ponovo prijete",
rekao je svjedok.

"Reakcija na to je da se poduzme akcija za eliminiranje izvora
prijetnje i to agresivnim i nasilnim sredstvima", posvjedočio je Oberschall.

On je dodao da je Šešelj, iako je pozivao na nenasilno rješenje kao bolje, zagovarao "nasilje, a ne kompromis".

Prema njegovim rečima, Šešelj je u govorima kao cilj isticao "potpuno podčinjavanje protivnika ideji velike Srbije", a nasilje - uključujući etničko čišćenje i "aneksiju velikih dijelova teritorija Hrvatske i drugih dijelova Jugoslavije" - u postizanju tog cilja proglašavao je "prihvatljivim" i "primjerenim".

"U mnogim od tih tekstova, Šešelj je prijetio drugim narodima, navodeći protjerivanje, razmjenu stanovništva, osvetu i odmazdu. Za ono što se događalo Šešelj je, kazao je Oberschall, okrivljavao druge narode.

Ponavljajući to u svojim nastupima, Šešelj je, prema svjedoku, "sijao strah" među onima koji su ga slušali, a posljedica je bila "javna podrška za političara koji zagovara nasilje kao sredstvo za uklanjanje prijetnje".

Kao primjer takvih govora, tužitelji su u sudnici pustili snimku
Šešeljevog intervjua iz 1991., u kojem govori o opasnosti za Srbe od "ustaške kame" novog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ponavljanja genocida iz Drugoga svjetskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene