Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Strip razotkriva sumnjive korporacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi strip naziva ‘Irak: Operacija korporativno preuzimanje’ koji je objavljen u studenom u suradnji s britanskom dobrotvornom udrugom ‘War on Want’, zadala je udarac stranim tvrtkama koje posluju u Iraku, optužujući ih da izvlače korist iz situacije u kojoj mnogobrojni civili umiru zbog okupacije zemlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Strip ‘Irak: Operacija korporativno preuzimanje’ (Iraq: Operation Corporate Takeover) predstavljen je početkom studenog na Institutu za modernu umjetnost tijekom Međunarodne konvencije stripova u Londonu.

Autori stripa Sean Michael Wilson i Lee O'Connor navode kako vlade SAD-a i Velike Britanije te zapadni ulagači iskorištavaju svakodnevno nasilje u Iraku, kako bi osigurali dugoročnu kontrolu resursa te zemlje.

Strip posebno ističe privatnu vojsku i zaštitarske kompanije te tvrdi da oni imaju velike koristi od rata jer im se u ratnom kaosu stvorila prilika da ‘okrenu veliki profit’, a ujedno su im ‘ruke čiste’ jer ih se ne okrivljuje za brojne žrtve rata.

‘To nije strip o ratu, ne kritizira Amerikance ili Britance zbog toga što su ondje. Radi se o kompanijama koje iskorištavaju ratnu situaciju’, rekao je Wilson koji vjeruje da vrijeme objavljivanja stripa ne može biti bolje s obzirom na medijsku hajku na američke zaštitarske tvrtke u Iraku koja se provodi posljednjih mjeseci.

Pucnjava u rujnu u koju je bila uključena američka firma Blackwater prilikom koje je poginulo 17 Iračana, natjerala je iračku vladu da odobri nacrt zakona kojim se stavlja izvan snage odluka američke administracije kojom zaštitarske tvrtke imaju imunitet. No, Zakon još uvijek mora proći parlamentarnu proceduru.

U stripu se radi o mladom Iračaninu, Nazemu, koji se nakon studija medicine u Londonu vraća u svoj rodni gad Basru. Pri povratku shvati da je Basra potpuno uništena i puna inozemnih tvrtki koje profitiraju od američke invazije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene