Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 32 godine

Velika Britanija: Štrajkaju jer im ne daju 1 posto veće plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povod za štrajk radnika u zdravstvu bila je odluka ministra zdravstva Jeremyja Hunta da zanemari preporuku neovisnog tijela o povećanju plaća za 1 posto.

Stotine tisuća radnika u javnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji prekinulo je u ponedjeljak rad na četiri sata tražeći veću plaću, što je prvi put od 1982. i vlade premijerke Thatcher.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ''Mizerno povećanje plaće za 3 posto'' Anica Prašnjak za Dnevnik Nove TV: "Situacija je alarmantna, nedostaje najmanje 10.000 medicinskih sestara"

U štrajku su sudjelovale 'stotine tisuća' ljudi, izvijestio je UNISON, jedan od glavnih sindikata u javnom zdravstvu, dok je britanska administracija odbila objaviti broj sudionika.

Povod za štrajk bila je odluka ministra zdravstva Jeremyja Hunta da zanemari preporuku neovisnog tijela o povećanju plaća za 1 posto.

'Moramo učiniti ono što je najbolje za pacijente i bilo bi neodgovorno od ministra zdravstva da prihvati (povećanje plaće) koje bi prouzročilo ukidanje radnih mjesta medicinskih sestara', rekao je u utorak ministar za BBC 4.

'Učinimo li to, direktori bolnica će ove godine morati otpustiti 4000 medicinskih sestara i oko 10.000 sljedeće godine', upozorio je.

Sindikati ocjenjuju te argumente neuvjerljivima s obzirom na rezultate britanskog gospodarstva koje bi u 2014. trebalo imati rast veći od 3 posto.

Drama u Engleskoj: F-15 srušio se nedaleko od škole

Medicinsko osoblje podsjeća da je prihvatilo mjere štednje zadnjih godina pa je 20 posto njih moralo naći dodatni posao, po anketi UNISON-a.

Od Londona do Liverpoola, prosvjedni skupovi održani su diljem Engleske, usprkos kiši.

Čini se da ministarstvo zdravstva nije spremno na popuštanje. Hunt je ipak kazao da će se sastati sa sindikatima kako bi razgovarali o reformi sustava nagrađivanja zaposlenika.

NHS (National Health Service), ugledna institucija u Velikoj Britaniji, utemeljena je 1948. u vrijeme laburističke vlade i jamči besplatnu zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima u zemlji.

Ta golema mašinerija ima više od 1,2 milijuna zaposlenih. Više od toga imaju tek Kineska narodna armija, indijske željeznice i američki trgovački lanac Wal-Mart, navodi britanska uprava. U štrajku nisu sudjelovali hitna služba, liječnici i stomatolozi.

Taj krajnje rijedak izraz socijalnog bunta, koji javnost svesrdno podupire, dogadio se samo sedam mjeseci prije parlamentarnih izbora i trebao bi natjerati vodu na mlin laburističke stranke koja redovito optužuje konzervativce da provode prikrivenu privatizaciju NHS-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene