Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč crnoj statistici Meksiko je daleko od najopasnije latinoameričke države. Ondje trenutno boravi i papa Franjo.


Meksiko je dom mnogih senzacionalnih kulturnih nalazišta i bajkovitih turističkih destinacija, no Meksiko je isto tako dom bandama, kartelima i narko bossovima koji su tu zemlju koštali na milijune nedužnih života.

Vezani članci Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 Ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Svaki dan trpim psihičko zlostavljanje, psovke, vrijeđanje, nasrtanje, nazivanje svakakvim imenima" Slika nije dostupna Uhićenja koja bi mogla riješiti misterij nestanka 43 studenta

Donosimo nekoliko statistika koje rat protiv narko kartela staviti u pravilnu perspektivu.

Broj ubojstava u Meksiku dosegao je vrhunac 2011. godine nakon čega je počeo padati tri godine uzastopce. No prema posljednjim statistikama od 2015. godine broj ubojstava opet raste. Iako se može samo nagađati koliko je tih ubojstava povezano s trgovinom drogom, no vodeće meksičke dnevne novine procjenjuju da se radi o topi udjela između 40 i 50 posto.

Svemu unatoč, Meksiko ipak nije 'najsmrtonosnija' zemlja na američkim kontinentima. Zapravo, nalazi se tik ispred SAD-a, a od Meksika su smrtonosniji Honduras, Venezuela, El Salvador, Kolumbija i Brazil.

Često se može čuti o uhićenju nekog od vodećih imena meksičke narko industrije. Dapače, meksička se vlada hvali svakim uhićenjem, ali stručnjaci kažu kako uhićenja glavešina samo vode do stvaranja frakcija i cijepanja kartela. To je vidljivo i u podatku da su 2006. u Meksiku postojala četiri kartela - Tijuana, Sinaloa, Juarez i Zaljevski kartel, a danas ih je dvostruko više.

Najveće tržište meksičke droge je SAD, a procjenjuje se kako se iz te zemlje godišnje 'utrži' između 19 i 29 milijardi dolara. Manji dio toga zaplijene meksičke ili američke vlasti pri pokušaju šverca, ali to je zaista zanemariv dio zarade.