Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTVORENA ISTRAGA

Užas iznad oceana: Avion se spuštao brzinom većom od 1200 metara u minuti i bio samo 180 metara iznad vode

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Zrakoplov, ilustracija Zrakoplov, ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ocean: Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Avion se spuštao brzinom većom od 1200 metara u minuti i u jednom trenutku bio samo 180 metara iznad razine mora. Sada je otvorena istraga o icidentu koji se dogodio u travnju.

Započela je federalna istraga nakon što je avion na letu Southwest Airlinesa počeo ponirati prema oceanu nadomak Havaja. Incident se dogodio 11. travnja na letu Southwest 2786, ali se o njemu doznalo tek u petak nakon što je Bloomberg izvijestio da je Southwest poslao dopis pilotima o incidentu.

U dopisu stoji da je u to vrijeme avionom upravljao ‘noviji‘ prvi časnik i nenamjerno upravljački palicu gurnuo prema naprijed.

Podaci su naposlijetku pokazali zastrašujuće podatke. Zrakoplov se spuštao brzinom većom od 1200 metara u minuti i u jednom trenutku bio samo 180 metara iznad razine mora. Boeing 737 Max 8 tako je nisko letio čak 180 metara prije nego što se brzo popeo. Iako je Southwest priznao incident, nije objasnio zašto je do njega uopće došlo.

Federalna uprava za zrakoplovstvo rekla je da je odmah saznala za incident i otvorila istragu.

Udruga pilota Southwest Airlinesa nije komentirala slučaj, javlja CNN. 

Pročitajte i ovo Donald Trump i Joe Biden - 4 prva predsjednička debata Ovo će biti test! Objavljena pravila prvog okršaja ljutih suparnika: "Mi ćemo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju"

Avion je letio od glavne zračne luke Honolulu do zračne luke Lihue na susjednom otoku Kauai. U internom dopisu stoji da su piloti odlučili prekinuti slijetanje na taj otok zbog lošeg vremena. Zrakoplov se zatim vratio u Honolulu.

Još jedan sličan incident se dogodio u prosincu 2022. godine. Avion United Airlinesa koji je polijetao iz druge havajske zračne luke, također je zaronio prema oceanu po lošem vremenu, došavši na 320 metara od površine mora. Istraga je tada pokazala da su piloti pogrešno komunicirali o postavkama zakrilca aviona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene