Što Brexit znači za Hrvatsku? (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Što Brexit znači za Hrvatsku? (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Velika Britanija napušta EU. Što će to značiti za Hrvatsku?


Britanci su na referedumu izglasali da žele napustiti Europsku uniju. Već jučer Dnevnik Nove TV provjerio je što bi izlazak Velike Britanije iz EU značio za Hrvatsku.

Britanci su gosti koji kada ljetuju u Hrvatskoj po danu potroše 122 eura, duplo više od ostatka gostiju. Ali Brexit bi to mogao promijeniti.

'Mislim da će njihova potrošačka moć pasti u određenoj mjeri no to sigurno neće utjecati na značajniji pad u potrošnji, odnosno broju dolazaka u Republiku Hrvatsku', rekao je za Dnevnik Nove TV Marko Babić iz HGK.

Broj Britanaca koji dolaze u Hrvatsku stalno raste, ali slabljenje funte to bi moglo promijeniti. Posljedice bi se mogle osjetiti i na hrvatskom gospodarstvu.

'Mi smo u laganom deficitu, međutim ništa strašno ni značajno što bi se moglo poremetiti eventualnim izlaskom', naglasio je Babić.

Gospodarstva koja bi mogla osjetiti veće posljedice su ona velikih zemalja kao što su Njemačka i Francuska.

Predviđa se rast kamatnih stopa vezanih uz euribor. 'Cijelo naše gospodarstvo je vezano i financiranje na te osnovne kamatne stope koje su sada na povijesno niskoj razini i takvi poremećaji kao što je izlazak jedne velike i važne ekonomije iz sustava zajedničkoga tržišta bi moglo imati snažne utjecaje i poremećaji bi se osjetili dalekosežni na naše marginalno i periferno tržište', objasnio nam je ekonomski analitičar Damir Novotny.