Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučili se za napuštanje

Što izlazak Velike Britanije iz EU znači za Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija napušta EU. Što će to značiti za Hrvatsku?

Britanci su na referedumu izglasali da žele napustiti Europsku uniju. Već jučer Dnevnik Nove TV provjerio je što bi izlazak Velike Britanije iz EU značio za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Zagovara dijalog Juncker podržava Sloveniju: "Hrvatska je dragovoljno uglavila taj sporazum"

Britanci su gosti koji kada ljetuju u Hrvatskoj po danu potroše 122 eura, duplo više od ostatka gostiju. Ali Brexit bi to mogao promijeniti.

'Mislim da će njihova potrošačka moć pasti u određenoj mjeri no to sigurno neće utjecati na značajniji pad u potrošnji, odnosno broju dolazaka u Republiku Hrvatsku', rekao je za Dnevnik Nove TV Marko Babić iz HGK.

Broj Britanaca koji dolaze u Hrvatsku stalno raste, ali slabljenje funte to bi moglo promijeniti. Posljedice bi se mogle osjetiti i na hrvatskom gospodarstvu.

'Mi smo u laganom deficitu, međutim ništa strašno ni značajno što bi se moglo poremetiti eventualnim izlaskom', naglasio je Babić.

Gospodarstva koja bi mogla osjetiti veće posljedice su ona velikih zemalja kao što su Njemačka i Francuska.

Predviđa se rast kamatnih stopa vezanih uz euribor. 'Cijelo naše gospodarstvo je vezano i financiranje na te osnovne kamatne stope koje su sada na povijesno niskoj razini i takvi poremećaji kao što je izlazak jedne velike i važne ekonomije iz sustava zajedničkoga tržišta bi moglo imati snažne utjecaje i poremećaji bi se osjetili dalekosežni na naše marginalno i periferno tržište', objasnio nam je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene