Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od tri godine korone

Što nam se sve mijenja završetkom pandemije: Zbog jednog dokumenta mogli biste imati problema

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kako je najavio šef HZJZ-a, WHO bi do ljeta službeno mogao proglasiti kraj pandemije. Iako je većina mjera ukinuta, još neki repovi pandemije se vuku.

"Ja mislim da je izgledno da to bude prije ovoga ljeta", odgovorio je Krunoslav Capak na pitanje kad bi se mogao i službeno proglasiti kraj pandemije koronavirusa. 

Pročitajte i ovo Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Preminule su još tri osobe, pogledajte koliko je novozaraženih osoba u Hrvatskoj Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke: Preminule su još dvije osobe, pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj

U tri godine, koliko dosad već traje, koronavirus je samo u Hrvatskoj odnio 18.044 žrtve. Službeno, od korone je oboljelo 1.270.513 osoba.

U svijetu je ovaj virus odnio 6.827.628 života, a ukupno je zabilježeno 683.403.186 slučajeva. 

Iako je većina mjera dosad već ukinuta, i službeni kraj pandemije donijet će neke promjene u našim životima. 

Za početak, one se odnose na dokumente koji su istekli dok je pandemija trajala, a službeni početak je 11. ožujka 2020. Tu je odluku donio Sabor kako bi se smanjili fizički kontakti.  

To se odnosilo na: 

  • osobne iskaznice
  • putovnice 
  • vozačke dozvole
  • oružane listove.

Njihovo trajanje vrijedi do najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka pandemije.

No MUP je već 11. veljače ove godine pozivao građane da počnu vaditi nove dokumente. 

"Iako odluka o proglašenju epidemije nije donesena, može se očekivati da će u dogledno vrijeme biti s obzirom na to da se na razini WHO-a o tome vode razgovori", naveli su u MUP-u.

"Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku morat će podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava", objasnili su.

MUP je tada objavio i podatke o isteklim ispravama: 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačke dozvole.

Osobna je obvezna, ali ne i putovnica

U MUP-u napominju da su osobne iskaznice obvezne za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak. Stoga su one istekle dužni zamijeniti novima u roku od 30 dana od proglašenja prestanka pandemije.

"Putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom", dodaju. 

Prema Zakonu o osobnoj iskaznici, novčanom kaznom od 60 eura kaznit će se za prekršaj osoba kojoj je istekao rok važenja.

Što je s maskama u zdravstvenim ustanovama?

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da su više-manje sve mjere ionako već ukinute. One koje se tiču zdravstvenog sustava, kao što je ona da se peti dan pozitivna osoba testira pa ide van iz izolacije ako je nalaz negativan, mogu ostati neovisno o kraju pandemije. 

Isto je i s nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama jer osim COVID-a haraju i drugi virusi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene