Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reakcije na inauguraciju

Plenković poručio da su Hrvatska i SAD prijatelji i partneri. Oglasio se i Milanović: "Drago mi je kad se potvrđuje kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu"

U Washingtonu je prisegnuo 46. američki predsjednik Joe Biden. Stižu reakcije.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na Facebooku je objavio reakciju na inauguraciju američkog predsjednika Joea Bidena.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjendički izbori Biden podbadao Trumpa: "Natječem se protiv šestogodišnjaka" Joe Biden potpora partnerima Zelenski je odahnuo, Biden potpisao zakon o paketu pomoći Ukrajini

"S obzirom na to da sam (prema Wikipediji na engleskom jeziku) jedan od samo dvojice europskih predsjednika države/vlade koji je otvoreno podržao Joe Bidena za predsjednika još tijekom kampanje (drugi ili prvi je bio predsjednik Finske Sauli Niinisto) i da sam od prvog trenutka, još tamo u studenome 2016. bio jasan kao zora, gledajući predsjednika Bidena kako ulazi u Bijelu kuću, moram reći da mi je (kao nereligioznoj osobi) drago kad se potvrđuje kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu", napisao je Milanović.

S obzirom na to da sam (prema Wikipediji na engleskom jeziku) jedan od samo dvojice europskih predsjednika države/vlade...

Posted by Zoran Milanović on Wednesday, 20 January 2021

Premijer Andrej Plenković tvitao je da su Hrvatska i Sjedinjene Države prijatelji i partneri i da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa SAD-om. "Čestitke novom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris. Hrvatska i Sjedinjene Države su prijatelji i partneri. Radujem se jačanju bilateralnih odnosa i našeg transatlantskog saveza!", tvitao je hrvatski premijer.

Bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru je objavila da se veseli. 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručuje da je ovo promjena koja će se dobro odraziti i na nas.

"Što god tko mislio, ono što se događa u SAD-u se na ovaj ili onaj način odrazi na nas. Ova današnja promjena sigurno hoće i to u ispravnom smjeru!", napisao je na Twitteru.

 

Europska unija se nada novom poglavlju u američkoj vanjskoj politici.

"Danas je prilika da se obnovi naše transatlantsko partnerstvo koje je teško trpjelo protekle četiri godine", rekao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

"Ceremonija na stubama Kapitola SAD-a je demonstracija otpornosti američke demokracije i glasan dokaz da još jednom, nakon četiri duge godine, Europa ima prijatelja u Bijeloj kući", poruka je Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije.

Promjenu u Bijeloj kući, američki saveznici uglavnom pozdravljaju.

"Radujem se suradnji s njim i njegovom novom administracijom, na jačanju partnerstva naših zemalja i radu na zajedničkim prioritetima, od borbe protiv klimatskih promjena, obnove nakon pandemije i jačanju transatlantske sigurnosti", rekao je Boris Johnson, britanski premijer.

Političkom zaokretu nadaju se neki američki protivnici. Iran poziva na povratak SAD-a međunarodnom nuklearnom sporazumu i ukidanje sankcija koje je Trump jednostrano uveo.

"Lopta je u američkom dvorištu i na Washingtonu je da se vrati i ispuni svoje obveze. Trumpova politička karijera je gotova, ali nuklearni sporazum je još živ. Svi njegovi napori da ga uništi nisu uspjeli", kaže iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Đukanović čestitao Bidenu, vjeruje u nastavak uspješne suradnje

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović čestitao je u srijedu Joeu Bidenu na stupanju na dužnost predsjednika SAD-a, izražavajući vjeru u nastavak uspješne suradnje te jačanje više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza.

Đukanović je poručio Bidenu da će u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja i, u okviru crnogorskih potencijala, pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera u suočavanju i pronalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na zapadnom Balkanu.

“Vaša dokazana privrženost transatlantskom zajedništvu, desetljetna upućenost u složenost odnosa s obje strane Atlantika, kao i upućenost u procese na globalnom planu i snažna vjera u međunarodnu suradnju i multilateralizam, ulijevaju nadu da samo udruženi na temeljima zajedničkih tekovina i vrijednosti demokracije možemo nastaviti graditi slobodan i siguran bolji svijet”, napisao je Đukanović u čestitki.

Naveo je i da se veseli novim susretima s Bidenom te nastavku uspješne suradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promjena u regiji zapadnog Balkana.

“Primite izraze mog najvišeg uvažavanja i prijateljske pozdrave”, naveo je Đukanović.

Milo Đukanović i Joe Biden imali su više susreta, ali za Crnu Goru posebno je značajan onaj iz 2010. u Washingtonu, kada je Biden bio američki potpredsjednik a Đukanović crnogorski premijer.

Crna Gora je 2018. odlikovala Joe Bidena za doprinos promociji crnogorskih interesa, jačanja međudržavnih odnosa i međunarodnog ugleda i položaja Crne Gore.

Vučić čestitao Bidenu i podsjetio na 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD-a

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je u srijedu Joeu Bidenu na stupanju na dužnost 46. predsjednika SAD-a i podsjetio da se ove godine obilježava 140. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju država, te pozvao Bidena da posjeti Srbiju.

"Duboko vjerujem da ćete je obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo. Nema ništa časnije od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvjesna vremena sa kojima je svijet sada nevoljko suočen", naglasio je Vučić u čestitki Bidenu.

Vučić je pozvao Bidena da posjeti Srbiju, uz uvjerenje da je "želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana", navedeno je u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene