Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se dogodilo?

Boja u spreju i čudne poruke otkrivaju detalje nestanka Ane Knežević, ali ključno pitanje ostaje neodgovoreno: "Možeš li mi ovo prevesti?"

Ana Knežević
Ana Knežević Foto: Facebook/Diane DeNoble
Istraga nestanka američke državljanke Ane Marije Knežević, otkrila je šokantne dokaze o umiješanosti u slučaj njezina bivšeg supruga Davida, koji je porijeklom iz Srbije. Boja u spreju, poruke Kolumbijki koju je upoznao na aplikaciji za upoznavanje, zatamnjena stakla i dugo putovanje djelići su slagalice koje su povezale vlasti.

Limenka boje u spreju i Google pretraživanje jedne majke iz Kolumbije pomogli su povezati Davida Kneževića (36) iz Fort Lauderdalea s otmicom njegove bivše supruge Ane Marije Knežević Henao, koja je nestala u Španjolskoj početkom veljače, pokazuju novi dokumenti. Knežević je uhićen u subotu u međunarodnoj zračnoj luci u Miamiju. FBI je u kaznenoj prijavi opisao slijed događaja koji su doveli do sumnje da je naturalizirani američki državljanin porijeklom iz Srbije povezan s otmicom svoje supruge.

Ana Maria Knežević posljednji je put viđena u svom stanu u Madridu 2. veljače poslijepodne. U kaznenoj prijavi stoji da je bila u Španjolskoj od 26. prosinca zbog stresne rastave od supruga, koji "nije želio ravnomjerno razdvojiti bračnu imovinu".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti"

Mali detalj vodi do ključnog dokaza

Vlasti su priopćile da se 2. veljače oko 21:30 muškarac koji nalikuje Kneževiću pojavio na snimci nadzorne kamere noseći kacigu i prskajući bojom objektiv sigurnosne kamere. Na snimci se također vidi kako muškarac lijepi bravu na ulazu u zgradu kako nitko ne bi mogao ući. Sudski dokumenti navode kako se na kasnijim snimkama nadzornih kamera vidi muškarac kako napušta dizalo s nečim što je izgledalo kao kovčeg.

Španjolski vatrogasci dva dana kasnije otišli su u zgradu radi provjere i nisu vidjeli ni traga rođenoj Kolumbijki Ani Mariji Knežević. Policija je pretražila stan i ustanovila da su nestali njezin telefon, prijenosno računalo i punjači. 

Pročitajte i ovo Nasukan teretni brod iz Ukrajine Prenosi žitarice Nasukao se ukrajinski brod, zatvoren jedan od najprometnijih morskih prolaza na svijetu

Španjolska policija uspjela je identificirati marku boje u spreju korištenu za onesposobljavanje sigurnosne kamere, što ih je dovelo do madridske trgovine u kojoj se ona prodaje. Trgovac se prisjetio kako je tog dana prodao limenku čovjeku koji sliči Kneževiću, a isti je čovjek kupio i dva koluta ljepljive trake.

Ana Knežević Ana Knežević Foto: Asociacion SOS Desaparecidos

Čudan zahtjev

Istražitelji su otkrili i da je 3. veljače David Knežević imao neobičan zahtjev za Kolumbijku koju je upoznao na aplikaciji za spojeve u listopadu. Tražio ju je da prevede poruku na "savršeni kolumbijski" za prijatelja u Srbiji koji piše scenarij, a u kojem se pojavljuje lik Kolumbijac. U njihovu razgovoru na WhatsAppu žena mu kaže, na španjolskom: "Znaš da ne govorim engleski... Morala bih se osloniti na prevoditelja."

Vlasti su rekle da joj je poslao poruku: "Upoznala sam nekoga divnog. Ima ljetnikovac oko 2 sata od Madrida. Idemo tamo provesti nekoliko dana. Tamo jedva da ima signala. Nazvat ću te kad se vratim. Poljupci."

Pročitajte i ovo Inauguracija Vladimira Putina - 4 na vlasti već 25 godina Putin prisegnuo u velebnoj palači optočenoj zlatom: Među gostima i slavni američki glumac

Nakon toga ženi je napisao "Još jedan!" i poslao novu poruku koju je želio da prevede na kolumbijski španjolski: "Jučer sam nakon terapije trebala u šetnju, a on mi je prišao na ulici! Nevjerojatna povezanost. Kao nikada ranije."

Žena je napravila kako ju je David Knežević tražio, a on joj je potom poslao fotografiju avionske karte iz Srbije za Bogotu za 19. veljače. Istražitelji kažu da na taj let nije otišao.

U nekom trenutku žena je ispričala majci o Srbinu kojeg je upoznala na internetu. Želeći saznati više, ženina majka je u tražilicu Google upisala njegovo prezime i vidjela članak o njegovoj nestaloj ženi, zatim još jedan koji je sadržavao jednu od poruka jer su upravo te poruke izazvale uzbunu kada je Ana nestala jer njezini prijatelji nisu vjerovali da ih je napisala.

Pročitajte i ovo Ilustracija izdana tjeralica Sin bivše ugledne sutkinje nestao bez traga: Bivšoj curi radio odvratne gadosti, policija se umiješala tek kad ju je zatočio

Ukradene tablice, zatamnjena stakla: Vožnja po Europi

Istražitelji su otkrili i Davidovo putovanje preko cijelog kontinenta koje je trajalo 26 sati u svakom smjeru. Tolika je, naime, udaljenost od Beograda do Madrida. Knežević je odletio iz Međunarodne zračne luke Miami u Tursku 27. siječnja. Nakon slijetanja u Istanbulu otišao je u Beograd. Srbiju je napustio 30. siječnja, a vratio se 5. veljače, dan nakon suprugina nestanka. Otkriveno je i da je unajmio Peugeot 308 do 15. ožujka.

Vlasnik agencije za iznajmljivanje automobila obavijestio je policiju da je, kada je Knežević vratio vozilo, agencija otkrila da su stakla bila zatamnjena, okviri registarskih pločica promijenjeni, a dvije naljepnice uklonjene s vozila.

Vozilo je, dok je bilo kod Kneževića, prešlo otprilike 7677 kilometara. Otprilike u to vrijeme jedan je muškarac podnio prijavu španjolskoj policiji da su mu ukradene registarske tablice, a upravo su te tablice uočene u blizini stana Ane Marije Knežević u Madridu i snimljene su na Peugeotu koji je prošao kroz španjolske naplatne kućice 2. i 3. veljače.

Pročitajte i ovo Malmö - 4 opsada grada FOTO Izvanredno stanje zbog tri minute: Snajperisti na krovovima, svi strahuju od onoga što bi moglo uslijediti

FBI: Žrtva lažno predstavljena preko telefona

FBI navodi da je 4. ožujka žena koja je tvrdila da je Ana Maria Knežević nazvala osiguravajuće društvo kako bi otkazala tri police za njezin i Davidov posao. Tijekom poziva su se u pozadini mogla čuti djeca, no Ana Marija nema djece.

Sudski dokumenti navode da su istražitelji kasnije saznali da je telefonski broj pozivatelja u vlasništvu tvrtke Davida Kneževića. Njegova zaposlenica rekla je policiji i da ju je 24. travnja tražio da glumi njegovu suprugu kako bi otvorila novi bankovni račun, dajući joj broj socijalnog osiguranja Ane Marije Knežević da ga koristi kao dokaz.

Što je sljedeće?

Knežević je osumnjičen za otmicu, a u ponedjeljak se pojavio na saveznom sudu. FBI je potvrdio da je Knežević u federalnom pritvoru i rekli su da se očekuje da se vrati na sud u petak poslijepodne radi saslušanja o pritvoru prije suđenja.

Nakon Kneževićeva uhićenja Sanna Rameau, prijateljica Ane Marije Knežević, izjavila je za Local 10 News: "Sada jedino mogu reći da sam sretna što je došlo do uhićenja u ovom slučaju i nadamo se da će ovo sljedeće poglavlje donijeti pravdu i da ćemo pronaći odgovore o tome što se dogodilo Ani."

Nestala žena još nije pronađena, a Local 10 u posjedu je sudske tužbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene