Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje u Americi

VIDEO Stiže arktička oluja, temperature će pasti do -45 Celzijevih stupnjeva: Ozebline se javljaju za nekoliko minuta

Niske temperature koje izazivaju pustoš diljem SAD-a i Kanade mogu dovesti do ozeblina na goloj koži u samo pet do deset minuta, upozoravaju stručnjaci.

Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdana za više od 135 milijuna ljudi. Područje koje će osjetiti posljedice zimske oluje proteže se sve do Floride i američko-meksičke granice. Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 Celzijevih stupnjeva.

Zračne luke otkazale su tisuće letova, dok oluja jača. Zahladnjenje bi moglo donijeti najhladniji Božić posljednjih desetljeća, poručuju prognostičari.

 

Smrzotine nastaju kada je protok krvi smanjen, često u ekstremitetima poput nosa i obraza ili prstiju na rukama i nogama, a to može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije.

Meteorolozi kažu da bi zimska oluja do petka mogla postati "ciklonalna bomba", a taj termin upotrebljava se za eksplozivnu oluju koja se brzo pojačava, s padom središnjeg tlaka zraka za najmanje 24 milibara u 24 sata.

"Ovo nije kao snježni dan, kad ste bili dijete, ovo su ozbiljne stvari", rekao je predsjednik Joe Biden na brifingu u Bijeloj kući u četvrtak.

Guvernerka države New York Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje uoči oluje.

  Pročitajte i ovo Dugoročna prognoza - 2 NAJHLADNIJE DOBA Kakvu zimu možemo očekivati ove godine? Doznajte u dugoročnoj prognozi meteorologa Dnevnika Nove TV

Guverneri Kentuckyja, Sjeverne Karoline, Zapadne Virginije, Georgije i Oklahome također su proglasili izvanredno stanje, dok je Wisconsin proglasio "energetsku izvanrednu situaciju".

Guverner Ohija Mike DeWine nazvao je ovu situaciju jedinstvenom i opasnom, posebno jer ljudi putuju kako bi bili s voljenima tijekom Božića. Predviđa se da će Florida doživjeti najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

NWS je to opisao kao zimski vremenski događaj koji se događa "jednom u generaciji" te da će "po život opasne hladnoće vjetra" pogoditi istočnu obalu u petak. Očekuje se da će snijeg i jaki vjetrovi prouzročiti štetu i nestanak struje na Srednjem zapadu i u Kanadi.

  Pročitajte i ovo Zimsko nevrijeme u SAD-u - 5 pola metra snijega Snažne zimske oluje i tornada pogodili SAD: "Ovo se događa jednom u pet godina"

Više od 5300 letova u SAD-u već je otkazano u četvrtak i petak, prema stranici za praćenje letova FlightAware. U iščekivanju prekida putovanja velike zrakoplovne tvrtke, uključujući United, Deltu i American, poručile su da se odriču naknada za putnike koji žele promijeniti raspored svojih letova. Ceste duž granice Colorada i Wyominga bile su zatvorene u srijedu zbog gotovo nikakve vidljivosti.

U četvrtak je u SAD-u otkazano više od 2.350 letova, a u petak još 2.120, prema web-stranici za praćenje letova FlightAware, dok je putnički željeznički prijevoznik Amtrak otkazao desetke putovanja vlakovima tijekom Božića, onemogućivši blagdanska putovanja za desetke tisuća Amerikanaca. Također je u četvrtak odgođeno još 8.450 letova, uključujući više od trećine letova kompanija American Airlines, United Airlines i Southwest Airlines.

Southwest je u četvrtak otkazao 865 letova, oko petine svih planiranih letova, a za petak ih je već ukinuto 550.

Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je u četvrtak da zimska oluja donosi mećave na Srednjem zapadu, a očekuju se i veliki prekidi putovanja u Chicagu, Detroitu i Minneapolis-St. Paul.

Delta Air Lines je u četvrtak otkazao 140 letova od ukupno 4.400 i za petak 90, prema podacima FlightAwarea, te upozorio da će "u petak biti potrebna dodatna otkazivanja jer oluja nastavlja utjecati na poslovanje u Detroitu i na sjeveroistoku SAD-a."

Od 19.30 sati po vremenu na američkoj istočnoj obali otkazano je 25 posto odlaznih letova iz međunarodne zračne luke O'Hare u Chicagu i 37 posto letova u Chicago Midwayu, kao i 27 posto odlaznih letova iz Denvera.

Amtrak je objavio da otkazuje nekoliko desetaka planiranih putovanja vlakom na Srednjem zapadu do Božića zbog vremenskih uvjeta, uključujući vlakove u Michiganu, Illinoisu i Missouriju, te vlakove između New Yorka i Chicaga. Prošlogodišnji praznici bili su pokvareni izbijanjem covida-19 među osobljem zbog čega su zrakoplovne kompanije morale otkazati tisuće letova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene