Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpor Putinu

Biden večeras traži ujedinjenje Amerikanaca: ''Govor dolazi u dobrom trenutku''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Joe Biden, hvaljen što je uspio okupiti europske saveznike i druge nacije protiv invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, težit će ujedinjenju Amerikanaca u govoru o stanju nacije u utorak.

S obzirom na to da sukob u Ukrajini bjesni, Biden namjerava iskoristiti godišnji govor o stanju nacije kako bi naglasio važnost suprotstavljanja Putinu i pogurao svoj domaći ekonomski program, uključujući ponovno uvođenje elemenata iz njegovog zaustavljenog programa Build Back Better, rekli su dužnosnici administracije.

"Svaki govor o stanju nacije odražava i trenutak vremena", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak. Psaki je rekla da će Biden detaljno opisati svoje napore "da okupi svijet da se zauzme za demokraciju, a usprotivi ruskoj agresiji".

Očekuje se da će demokratima biti teško zadržati kontrolu u Zastupničkom domu, a možda i u Senatu na izborima 8. studenog, tvrde analitičari, što će vjerojatno ugroziti Bidenove političke ciljeve.

No oporavak Bidenova ugleda olakšao bi zadržavanje moći u rukama demokrata. "(Govor) dolazi u dobrom trenutku", rekao je John Geer, politolog i stručnjak za javno mnijenje na Sveučilištu Vanderbilt. "Mora zauzeti nacionalnu pozornicu i odrediti smjer za svjetliju budućnost".

Biden bi trebao istaknuti američke napore u pružanju otpora Putinu, rekao je Geer, dodavši da bi američki predsjednik također trebao slaviti učinkovitost cjepiva i drugih mjera koje su dovele do snažnog pada slučajeva koronavirusa te ublažavanje smjernica Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca već mjesecima nije naklonjena Bidenu. Najnovija anketa Reutersa i Ipsosa, provedena prošli tjedan, pokazuje da Biden uživa 43 posto podrške.

Čak i uz stopu nezaposlenosti od četiri posto, većina birača još uvijek je pesimistična po pitanju gospodarstva, uglavnom zbog vrtoglavih potrošačkih cijena.

Četvrtina demokrata smatra da stranka nije uspjela iskoristiti svoju rijetku kontrolu nad Bijelom kućom i oba doma Kongresa. Dio birača, posebice republikanaca, smatra da zemlja nije dovoljno brzo ublažavala ograničenja u pandemiji koronavirusa.

Članovi Kongresa koji će u utorak prisustvovati Bidenovom govoru u američkom Kapitolu neće morati nositi maske prvi put nakon nekoliko mjeseci, što bi predsjedniku moglo pomoći.

Američko gospodarstvo, sankcije Rusiji

Biden će morati uvjeriti Amerikance da je gospodarstvo zapravo u solidnom stanju unatoč inflaciji i da su oštre sankcije Rusiji, koje su joj nametnuli Washington i saveznici, vrijedne posljedica i na SAD.

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati porast cijene benzina u SAD-u, što bi pridonijelo najvećoj stopi inflacije u 40 godina. Oko dvije trećine Amerikanaca podržava što je Biden uveo ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Istovremeno, savezne vlasti ponovno postavljaju ograde oko Capitola dok se Washington priprema za planirani prosvjed kamiondžija protiv covid ograničenja po uzoru na demonstracije u Kanadi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasan trenutak za Europu Joe Biden obratio se svijetu: "Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova država trpjeti posljedice. On neće stati na Ukrajini"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin/Vladimir Zelenski - 2 PUTINOVA NAREDBA VIDEO Ruska vojska ulazi u Ukrajinu, oglasio se predsjednik Zelenskij: "Ne bojimo se. Naše granice ostaju nepromijenjene"

Biden će sigurno veličati infrastrukturni paket vrijedan 1000 milijardi dolara koji je usvojen prošle godine uz određenu podršku republikanaca.

Vjerojatno će tražiti da se što prije potvrdi njegov izbor za američki Vrhovni sud - Ketanji Brown Jackson, koja bi time postala prva crna sutkinja u povijesti Vrhovnog suda.

Matt Bennett, potpredsjednik Third Wayja, umjerenog demokratskog think tanka, rekao je da bi Biden trebao težiti oštrijem tonu po pitanju vodstva SAD-a na svjetskoj pozornici te gospodarstvu.

"Najvažnije je da on pokaže Americi da on upravlja svjetskim i domaćim događajima", smatra Bennet.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene