Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRED NJIMA DUG PUT

Veleposlanica RH odlazi iz Kijeva u Lavov: ''I danas su se javili Hrvati koji bi htjeli napustiti zemlju"

Naša veleposlanica u Ukrajini napušta Kijev i odlazi u Lavov gdje se premiješta hrvatsko veleposlanstvo. Organizira se prijevoz, a i ona će sama biti jedna od vozačica koja će voziti prema odredištu.

Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini, za Dnevnik Nove TV opisala je trenutno stanje.

''Čuli smo avione koji su nadlijetali Kijev i plan je donesen zajedno s uredom premijera da se veleposlanstvo izmjesti u Lavov, to znači da bismo mi zapravo ostali u Ukrajini, ali bismo funkcionirali iz jednog drugog grada na zapadu zemlje'', pojasnila je Djamić.

Kako kaže - zna da je pred onima koji odlaze jako dug put, 20 sati do Lavova. ''Ali što će biti s Kijevom? Najave nisu dobre. Međutim, nikad ne znamo kako će se situacija odvijati'', istaknula je.

Točan broj Hrvata u Ukrajini, kako kaže, ne zna. ''I danas su se javile osobe koje su hrvatski državljani koji bi htjeli napustiti zemlju. Ili nam se jave pa kažu da ne žele napustiti Ukrajinu, ali da za svaki slučaj žele biti u našem katalogu. Zato, kada budu spremni na odlazak, vodimo o njima računa'', pojasnila je hrvatska veleposlanica u Ukrajini.

Napominje da će se ''apsolutno koncentrirati na daljnji rad s hrvatskim državljanima koji su još uvijek u Ukrajini i ako žele ići njima će pomagati da se evakuiraju''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putinov saveznik Ukrajinci tvrde da su Bjelorusi ušli na njihov teritorij. Lukašenko samo par sati ranije: "Nećemo se pridružiti ruskim trupama..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRE RIJEČI Rusija prijeti svima koji isporučuju oružje Ukrajini: "Snosit ćete odgovornost"

Vjeruje da će biti i humanitarna pomoć koja bi trebala pristizati iz Hrvatske, kao i usmjeravanje izbjeglica koji to žele da odu u Hrvatsku. ''Poruka je da smo zajedno jači i da želimo da Ukrajina ponovno procvjeta'', zaključila je Djamić u telefonskom razgovoru. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene