Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GEOPOLITIČKA PRESLAGIVANJA

''Kineska kuća'': SAD pokrenuo dugo planiranu jedinicu, Blinken otkrio detalje

Antony Blinken
Antony Blinken Foto: OLIVIER DOULIERY / POOL / AFP
State Department u petak je pokrenuo svoju dugo planiranu unutarnju jedinicu "Kineska kuća" ("China House") koja će pomagati u proširivanju i izoštravanju politike SAD-a prema najvećem geopolitičkom rivalu.

Državni tajnik Antony Blinken u svibnju je najavio osnivanje Kineske kuće, istaknuvši da će ona biti integrirani tim koji će koordinirati i implementirati američku politiku u brojnim područjima i regijama.

"Razmjer i obujam izazova koji predstavlja Narodna Republika Kina testirat će američku diplomaciju kao ništa do sada", kazao je Blinken u svibnju.

Blinken je u petak službeno otvorio jedinicu formalnog naziva Ured za koordinaciju prema Kini (Office of China Coordination), naglasivši da će ta jedinica osigurati da je SAD u stanju "odgovorno upravljati" suparništvom s Kinom, prema priopćenju State Departmenta.

U sklopu Kineske kuće stručnjaci za Kinu iz raznih odjela State Departmenta koordinirat će rad "svakog regionalnog odjela i stručnjaka za međunarodnu sigurnost, ekonomiju, tehnologiju, multilateralnu diplomaciju i strateške komunikacije", kazao je Blinken prema priopćenju.

Pročitajte i ovo Policija: Ilustracija STIGAO I ODGOVOR OBAVJEŠTAJACA SOA za Dnevnik Nove TV o djelovanju kineske tajne policije: "Upoznati smo s pitanjem djelovanja 'prikrivenih policijskih postaja, ali...'"

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinutost nagriza potražnju Cijene nafte pale treći tjedan zaredom: Za sve je krivo ono što se događa u Kini

Kineska kuća zamijenit će "China desk" State Departmenta, ali će ju i dalje nadgledati Rick Waters, zamjenik podtajnika za Kinu, Tajgan i Mongoliju pri Odjelu za istočnu Aziju i pacifičke poslove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene