Ljubitelji američke povijesti, ali i predsjednika Kennedyja od danas mogu i sami pretraživati tisuće i tisuće stranica o atentatu na njega. Nacionalni arhiv objavio je čak 13.000 dokumenata o ubojstvu na ulicama Dalasa, 1963. godine.

Galerija Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 6 Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 5 Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 4 +2 Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 3

Bio je to dan koji je šokirao Ameriku i cijeli svijet. Usred bijela dana u Dallasu je ubijen predsjednik Kennedy. Prema prvom nepotvrđenom izvještaju predsjednik je pogođen u glavu. Velik dio dokumenata CIA-e o atentatu sada je javno dostupan u Nacionalnom arhivu.

"Ti dokumenti, kako prve reakcije govore, neće otkriti ništa novoga zato što su svi oni bitni dokumenti pod oznakom tajnosti. Vlada je sebe osigurala da dokumente koji bi mogli naštetiti tajnosti ili bi mogli napraviti neke probleme oko dostojanstvenosti ili sigurnosti državne moraju ostati tajni", kaže Martin Previšić, izvanredni profesor Odsjeka za povijest FFZG-a.

Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 5 Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

To znači da zaključak prema kojem je Kennedyja 1963. ubio bivši marinac Lee Harvey Oswald i da je djelovao sam, ostaje nepromijenjen. Atentat je potaknuo beskonačne teorije zavjera i inspirirao brojne knjige, serije i filmove.

Sirhan Sirhan Kennedyjev ubojica ipak neće na uvjetni otpust: "I dalje predstavlja opasnost javnoj sigurnosti"

"Do eksplozije je došlo u 90-ima prvenstveno filmom iz 91. 'JFK' Olivera Stonea. Slijedom toga naravno Hollywood se uvijek kad uspijete u nečem nakalemi sa nizom takvih sličnih filmova tv serija i to kao da je otvorilo filmsku Pandorinu kutiju", kaže Dean Sinovčić, filmski kritičar.

Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 5 Dokumenti o atentatu na Kennedyja: Ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Veliku pozornost Kennedy je privlačio i za života. Od prilično glamuroznog prijateljevanja s Frankom Sinatrom do bliskosti s Marilyn Monroe.

"On je bio predsjednik novoga tipa. Uz svoj plejbojski stil života, uz taj jedan svježi fizički izgled, uz jednu plimu inovacije u politici. Njegova žena je bila modna ikona onoga doba te je isto je odskakala od prijašnjih primjera", kaže Previšić

Kennedyjevi (Foto: Dnevnik.hr) Odgađaju skidanje tajnosti s arhiva o ubojstvu JFK-a: "Agencije su predložile...ja vas uvjeravam da će se to ostvariti"

Iz Bijele kuće poručuju da sada 97 posto dokumenata o atentatu može čitati tko hoće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju