Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearno razoružanje

Clinton poziva Senat da ratificira novi START

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je senatore da nakon povratka s godišnjeg odmora što prije ratificiraju novi ugovor o nuklearnom razoružanju START koji su u travnju potipisali predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev.

Prošlog tjedna vanjskopolitički odbor Senata odgodio je za rujan glasovanje o tom dokumentu o kojemu će se poslije glasovati na općoj sjednici. 'Nadam se da ćemo to brzo završiti kada se vratimo' s odmora u kolovozu, rekao je predsjednik odbora John Kerry. Clinton je izjavila da je Kerryjeva odluka donesena 'u dobroj vjeri'. No, istaknula je, kada se Senat vrati na posao, mora djelovati brzo jer im je sigurnost ugrožena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka Senat odobrio milijarde pomoći Ukrajini i Izraelu, a glavna je tema bio i Trump Migranti pokušavaju prijeći granicu između Meksika i SAD-a - 1 Pregovori se nastavljaju Ništa od dogovora u Senatu: Propao prijedlog o granici i slanju pomoći Ukrajini i Izraelu

Da bi se ratificirao, ugovor mora prihvatiti 67 od 100 senatora. Demokratska stranka Baracka Obame s dvoje neovisnih zastupnika koji podupiru START imaju tek 59 mjesta u Senatu. Da bi se dokument prihvatio, za njega mora glasovati barem osmero republikanaca. Neki republikanski senatori potvrdili su sklonost dokumentu, ali ističu da su zabrinuti zbog posljedica START-a za američku nuklearnu sposobnost. Prijašni sporazum START, potpisan 1991., istekao je krajem 2009. godine, pa su SAD i Rusija u travnju u Pragu potpisali novi ugovor koji naglašava smanjenje njihovih strateških nuklearnih arsenala. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene