Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nafta i dalje curi

VIDEO: BP ne čini dovoljno, ovo je katastrofa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna mrlja nastavlja curiti u meksičkom zaljevu, BP tvrdi da se borba nastavlja, a američka administracija budno motri i kritizira njihov rad. Ipak, stanovnici područja pogođenih zagađenjem negoduju.

Admiral američke obalne straže Thad Allen, na press konferenciji je rekao kako je i on sam uključen u proces donošenja odluka o načinu zaustavljanja curenja nafte te da je upoznat s naporima British Petroleuma u borbi s tim problemom. prenosi Reuters. 'Postoji niz rješenja, koje oni izvode prema nizu rizičnosti, od onih s manjim rizikom prema onima s većim', pojasnio je Allen i dodao kako je krajnje rješenje problema, napraviti pomoćnu bušotinu, koja bi smanjila potisak s glavne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksplozija naftne platforme Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života' Slika nije dostupna Hoće li prestati curiti? BP postavio novu kupolu na pokvarenu bušotinu

>> Meksički zaljev: Raste gnjev zbog naftne mrlje

>> Mrlja stigla do močvara Louisiane, BP najavio cementiranje bušotine

Allen je naveo i kako će BP sredinom tekućeg tjedna pokušati izvesti takozvani 'top kill shot', odnosno silom gurnuti sigurnosni ventil u rupu iz koje curi nafta, kako bi se zaustavio pritisak, te kako bi se otvor zapečatio. Međutim, izvršni direktor BP-a, Tony Howard, istaknuo je na press konferenciji kako 'topkill' možda neće biti uspješan. Ujedno je stanovnicima Louisiane obećao kako će ukloniti svaku kap nafte s obale te američke savezne države.

'Jasno je kako je obrana od naftne mrlje na obalama neuspješna i zbog tog sam potpuno shrvan. Počistit ćemo svaku kap nafte s obale i popravit ćemo svu štetu nanesenu okolišu. To ćemo učiniti u što bržem mogućem roku', obećao je Howard. Stanovnici Port Sulfura u Louisiani ipak su kritični i mnogi od njih smatraju kako BP ne čini dovoljno u sprječavanju katastrofe, koja traje još od 20. travnja. 'Trebali bi učiniti više, požuriti i počistiti zagađenje, jer mnogi ljudi koji se bave lovom na škampe i vađenjem školjki jednostavno gube novac', kaže penzionerka Marion Black.

Nikola Zarak, koji se bavi ribolovom, odnosno vađenjem školjki, već je treći tjedan bez posla. 'Već tri tjedna nemam posla, kao niti šestero mojih radnika. Djeca su mi na fakultetima i ne znam što mi budućnost nosi. Osjećamo se svi kao napušteni', istaknuo je Zarak, koji je vlasnik biznisa u St. Bernardu. 'Sve ću izgubiti ako BP ne počne davati nekakav novac za račune, daju nam nešto, no to nije dovoljno', zaključio je Zarak. Jedan penzioner iz Belle Chassea, ipak je uspio pronaći prave riječi za trenutnu situaciju. 'To je jednostavno prava katastrofa, eto što je to!', zaključio je Dutch Jacksine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene