Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li prestati curiti?

BP postavio novu kupolu na pokvarenu bušotinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
British Petroleum pričvrstio je novu kupolu na pokvarenu bušotinu u Meksičkom zaljevu te se nadaju kako će ova napokon i začepiti curenje sirove nafte u more, po prvi put nakon gotovo tri mjeseca.

Nakon puna dva dana pomnih priprema i mukotrpnog rada, kojim se polako i precizno kupola spuštala na svoje mjesto, na dubini preko jednog i pol kilometra ispod morske površine, postavljanje kupole zapravo ne predstavlja trajno rješenje, već se u BP-u nadaju kako će po prvi puta nakon katastrofe, uspjeti zaustaviti curenje nafte u more.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za katastrofu u Meksičkom zaljevu BP će priznati pogrešku, ali ne i veliki propust Slika nije dostupna Trošak kompanije BP borba protiv naftne mrlje koštala osam milijardi dolara

>> Uklonjena kupola, nafta slobodno curi u Meksički zaljev

Ono što zasad nije poznato, jest hoće li kupola visine šest metara i težine 68 tona, puna cijevi i ventila, izdržati pritisak i zaustaviti curenje nafte. U BP-u se nadaju da po prvi puta u potpunosti i hoće. Od danas će početi testiranje kupole i postupno zatvaranje ventila, kako bi se vidjelo hoće li kupola izdržati pritisak, ili će nafta možda procuriti iz nekog drugog dijela bušotine, prenosi AP.

BP zapravo ne želi instantno zatvoriti sve ventile i pokušati zaustaviti curenje nafte, jer bi to moglo dovesti do nove eksplozije, objasnio je Don Van Nieuwenhuise, direktor Programa profesionalnih geoznanosti, sa sveučilišta u Houstonu. 'To bi bilo kao kad bi se vlak zaletio u zid od cigle. Vjerojatno će se zaustavljanje curenja vršiti postupno i to je ono na što oni ciljaju. Možete kočiti polako, tako da svi stignu prežive, ili se možete zaletjeti u zid i stvoriti nove velike probleme', dodao je Van Nieuwenhuise.

Dosad je u Meksički zaljev, procjenjuje se iscurilo između 337 i 666 milijuna litara sirove nafte. Podsjetimo, katastrofalna eksplozija na bušotini Deepwater Horizon dogodila se 20. travnja, a curenje nafte u more traje već 83. dan zaredom. U eksploziji je poginulo 11 radnika, a platforma je potonula kroz dva dana na dno meksičkog zaljeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene