Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpska udruga 'Mlada Bosna' elektronskom poštom je priopćila da preuzima odgovornost za bombe ispred TC Mercator u Beogradu i sjedišta europske misije u Kosovskoj Mitrovici, objavljuju beogradski elektronički mediji vijest agencije Fonet.


U priopćenju piše kako 'Mlada Bosna okuplja srpsku omladinu iz cijelog svijeta, a da je ime odabrano kako bi ukazalo na sličan slijed događaja kada je aneksijom Bosne i Hercegovine započet ciklus koji je izazvao 1. svjetski rat', te sadrži poziv: 'Ne dopustimo da nam se desi 3. svjetski rat!'

Kao 'jedino rješenje' Mlada Bosna, pored ostalog, zahtijeva
'odvajanje sjevernog djela Kosova i njegovu integraciju u sustav Republike Srbije', zatim 'proglašenje samostalnosti Republike Srpske i njeno pripajanje Srbiji' te 'eksteritorijalnost svih kulturno-povijesnih spomenika na Kosovu s njihovim teritorijem, oduzetim nakon 2. svjetskog rata'.

Dok se to ne ostvari, od državnog vodstva i naroda Srbije oni 'zahtijevaju nacionalizaciju imovine svih država koje priznaju neovisno Kosovo, nepoštivanje zakona o intelektualnom vlasništvu prema tim državama i bojkot njihovih robnih marki i trgovinskih sustava'.

Na kraju se u njihovu priopćenju kaže da će, dok im se zahtjevi ne usvoje, nastaviti 's nenasilnim i odlučnim aktivnostima koje neće proizvoditi ljudske žrtve, ali će prouzročiti materijalnu štetu prema državama koje priznaju neovisno Kosovo'.