Neredi na Kosovu (Foto: AFP)
Neredi na Kosovu (Foto: AFP) Foto: Afp

Politički predstavnici kosovskih Srba izlaze iz kosovske vlade, objavili su u ponedjeljak navečer beogradski mediji priopćenje Srpske liste (SL) na Kosovu ocijenivši da dijalog nema nikakva smisla jer Priština demonstrira silu.


Vodstvo Srpske liste, koju podupire službeni Beograd, usvojilo je inicijativu za napuštanje vlade u Prištini, priopćio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić, navodeći da će o toj odluci obavijestiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vezani članci Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) "Zveckanje s oružjem na Kosovu doseglo točku usijanja, a pitanje je ima li s te točke povratka" Ivica Dačić (Foto: Pixell) Dačić: "Ako su mogli Hrvatsku natjerati da ukine blokadu granica, mogu i Prištinu da ukine carinske postrojbe"

Rakić je poručio da u sadašnjim okolnostima "dijalog nema nikakva smisla".

"Kad se na goloruk narod ide s metkom u cijevi, kad se na riječ ide kundacima i đonovima čizama, dok je u tijeku institucionalno nasilje nad građanima, dijalog nema nikakva smisla", naveo je Rakić u priopćenju koje prenose beogradski mediji.

Rakić je, ocjenivši da je "ovo težak dan za Srbe na Kosovu i Metohiju", istaknuo da su prištinske institucije pokazale "svoje licemjerstvo".

"Nakon ovakvih zlodjela i demonstriranja sile, rukovodstvo Srpske liste održalo je hitan sastanak na kojem smo usvojili inicijativu za napuštanje vlade u Prištini. O ovoj odluci ćemo izvjestiti predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića", izjavio je Rakić.

Marko Đurić je uhićen poslije 17 sati u Kosovskoj Mitrovici, bio je prevezen u Prištinu na ispitivanje, a zatim u središnju Srbiju.

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskiim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i voditelju vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za u povodu trenutne situacije i napetosti na Kosovu.

Napetosti između Beograda i Prištine narasle su poslije prošlotjednog sastanka Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija sa šeficom eurodiplomacije Federeicom Mogherini u Bruxellesu. Vučić se nakon tog sastanka požalio da Priština već pet godina nije ispunila obveze iz briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih općina (ZSO) i poručio da "Srbija ne može ukinuti samu sebe da bi netko bio zadovoljan".(Hina)