Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"MARKA SU UZELI, VEZALI..."

Opsadno stanje na sjeveru Kosova: Uhićen šef srpskog ureda za Kosovo, Vučić već zvao Putina

Policija u Mitrovici, arhiva (Foto: AFP)
Policija u Mitrovici, arhiva (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Kosovski specijalci, ilustracija (Foto: AFP) Kosovski specijalci, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Policija u Mitrovici, arhiva (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Prema izvješćima RTS-a s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskrižju kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontroliraju promet i putnike.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna Pozdravio odluku EU Hague: Dijalog Prištine i Beograda je ključan

Kosovska policija prethodno je, oko 11:30, na prijelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, "iako je njegov posjet manastirima na Kosovu uredno najavljen", javio je reporter RTS-a s prijelaza Jarinje.

"Mislim da se radi o jednom inatu, koji ne vodi ničemu, koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjet našim manastirima, a ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, veliki propust koji ne pridonosi ukupnoj situaciju", rekao je za RTS ministar Vukosavljević.

"Vezali su ga, a nije im pružio nikakav otpor"

U okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici za danas je, simbolično u 12 sati i 44 minuta, po broju Rezolucije UN-a o Kosovu, bio zakazan skup na kojem je najavljeno i sudjelovanje Marka Đurića i Nikole Selakovića.

Kako prenosi RTS, zamjenik zapovjednika Kosovske policije (KP) Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za regiju Sjever "imaju zadatak da direktoru ureda srbijanske vlade za Kosovo Marku Đuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju". Đurić je kasnije tijekom dana i uhićen te je prebačen u Prištinu.

"Marka su uzeli, vezali da im nije pružio nikakav otpor niti bilo čime isprovocirao njihovu reakciju. Pognuli mu glavu i izveli ga na takav način iz sale u kojoj smo bili", kazao je Selaković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Pozivajući se na neslužbene izvore, beogradski Blic navodi da će se, osim o Kosovu i Metohiji, "razgovarati i o drugim temama". Vučić je telefonski razgovarao i s Vladimirom Putinom.

"Albanski teroristi su željeli pokazati svoju moć"

Nakon sjednice Vijeća Vučić je kazao kako je "Srbija poštivala sve bilateralne sporazume. Teroristi u policijskim uniformama pokazali su kako će zauzeti sjever Kosova uz podršku EULEX Kosova".

Brutalnom je provokacijom nazvao današnje uhićenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici. Vučić se javnosti obratio nakon hitne sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost u Beogradu sazvane zbog incidenta na Kosovu. Đurić je u međuvremenu protjeran s Kosova i na putu je u Beograd.

Vučić je poručio kako će svi koji su sudjelovali u policijskoj akciji odgovarati za to. O nastavku dijaloga s Prištinom nije htio govoriti, kao ni o sljedećim koracima.

"Albanski teroristi su željeli pokazati svoju moć i da za to imaju podršku zapadnih sila. Pokazali su i jedno i drugo. Hvala im na informaciji koju su nam pružili. A mi ćemo tiho, bez velikih i teških riječi znati sačuvati svoj narod. Naš narod na sjeveru Kosova treba biti oprezan, ali spokojan i miran. Država Srbija nikome neće dozvoliti da naš narod bude uništen ili protjeran sa svojih ognjišta", kazao je Vučić.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene