Ilustracija (Foto: Pixsell, Henning Kaiser/dpa)
Ilustracija (Foto: Pixsell, Henning Kaiser/dpa) Foto: Pixsell, Henning Kaiser/dpa

U susjednoj Srbiji pojavila se nova sintetička droga i postala popularna među mladima.


Nova sintetička droga koja se pojavila u Srbiji i postala popularna među mladima spoj je kanabinoida, aktivne supstance marihuane i amfetamina – u tableti.

Vezani članci Zapljena droge u Komiži na Visu - 1 Na Visu uhvaćen "poljoprivrednik": Policija zaplijenila rekordnih 25 kilograma marihuane, 13 stabljika, sjemenke i vage Policija u Španjolskoj Srpska narkomama u pritvoru s bebom: Bila je na čelu međunarodne skupine, s djetetom je obilazila plantaže i išla na sastanke s dilerima

Liječnici upozoravaju da već jedna doza može ubiti jer nitko ne zna koliko je amfetamina ili kanabinoida u tableti jer se one izrađuju u "kućnim laboratorijima". Osim toga, ovo je i novi način uporabe marihuane koja se do sada uglavnom motala u cigarete, piše Blic.

S obzirom na to da je nova droga postala popularna među mladima u Srbiji, pitanje je hoće li ju i kada isprobati i mladi u Hrvatskoj. Posebno nakon što su osvježivači zraka, s kojima su hrvatski tinejdžeri eksperimentirali, postali teže dostupni.

Nova sintetička droga koja se pojavila u Srbiji nije ispitana i ne zna se ni kako djeluje, upozorava stručnjak za bolesti ovisnosti, psihijatar dr. Ivan Dimitrijević iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. "Praktički, kada se pojavi nova droga, počinje eksperiment in vivo, odnosno na živim ljudima", ističe.

"Takozvane nove sintetičke droge ipak nisu baš toliko nove. One su se pravile i prije 15 godina, a najčešće su spojevi amfetamina. Uzimaju se na partijima. Imaju halucinogeno djelovanje. Kontrasti su ljepši, slike također. Zbog toga se te droge zovu 'estetski pojačivači'", kazao je Dimitrijević i dodao da danas postoji više od 4000 različitih sintetičkih droga.

Za ovu novu smatra da bi, poput već nekih postojećih, mogla djelovati na mlade tako da skaču do iznemoglosti, plešu, pjevaju, a onda dođe do zastoja rada srca. "Radi se o raznim kombinacijama amfetamina i drugih tvari koje daju različite efekte. Neprovjerene su i vrlo opasne", kazao je i dodao da sve te droge djeluju tako što izazivaju promjene u nervnom sustavu i djeluju na mozak, posebno na frontalni dio, zadužen za intelektualne funkcije.

Izgled novih tableta koje su se pojavile je, poput onih ranijih, privlačan za mlade –na njima su horoskopski znaci ili neki drugi simboli koji privlače pažnju.

Vanja Modrić: Dokaz da “gola” haljina može izgledati profinjeno

Modrić otkrio što mu je Zidane rekao dok je Ronaldo bio čvrsto u Realu: "To nikada neću zaboraviti"