Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobičan odgovor ministarstva

Strogo povjerljivo: Susjedna zemlja od početka invazije na Gazu Izraelu poslala velike količine oružja

Izraelsko naoružanje
Izraelsko naoružanje Foto: Afp
Srbija je, nakon napada Hamasa u listopadu prošle godine, izvezla u Izrael najmanje dvije velike pošiljke naoružanja, objavila je u utorak Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a Ministarstvo unutarnje i vanjske trgovine nije odgovorilo na upit kojim bi opovrgnulo ili potvrdilo te navode.

Podaci o izvozu oružja u Izrael vode se pod oznakom strogo povjerljivo, odgovor je tog ministarstva, koje je odbilo za BIRN dostaviti informacije o izvozu oružja u Izrael od listopada. Informacije su zatražene na temelju zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo navodi kako je odlukom propisano da su to tajni podaci od interesa za Srbiju, te da bi se njihovim dostavljanjem učinili dostupnim i podaci koji se mogu smatrati poslovnom tajnom.

Prema ocjeni BIRN-a, takav odgovor Ministarstva unutarnje i vanjske trgovine je neuobičajen jer ono obično rutinski novinarima dostavlja informacije o izvozu naoružanja, poput podataka o vrsti i količini oružja koje se izvozi, kompanijama koje su uključene u izvoz te tko su krajnji korisnici tog naoružanja.

Pročitajte i ovo Srušio se ruski avion IL-76 sjeverno od moskve VIDEO Srušio se ruski avion s vojnicima, snimka se širi društvenim mrežama

Ovo je tek drugi put u posljednjih nekoliko godina da je ovo ministarstvo odbilo BIRN-u dostaviti podatke tražene u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, konstatira ta mreža. Nedavno je to učinilo u listopadu prošle godine kada je, kako navodi BIRN, odgovorilo da bi otkrivanje podataka o prodaji streljiva nađenog poslije oružanog sukoba paravojne skupine Srba i kosovske policije u Banjskoj, na sjeveru Kosova, ugrozilo sigurnosne interese Srbije.

Unatoč odbijanju ministarstva da dostavi podatke, BIRN otkriva da je vodeće državno poduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dvije isporuke u Izrael od listopada 2023. do danas, u ukupnoj vrijednosti većoj od milijun eura.

Pročitajte i ovo Uvođenje vojnog roka - 3 Iduća tri mjeseca Počinje upis u vojnu evidenciju: "Obvezno se odazvati u zakazanom terminu"

Prema podacima Uprave carine što ih prikuplja portal "Checkpoint", koji na jednom mjestu sabire službene podatke državnih institucija, Jugoimport-SDPR je u listopadu 2023. izvezao robu vrijednu 540.120 eura, a u veljači ove godine u Izrael je uputio još jednu pošiljku vrijednu 510.000 eura.

Ostaje nepoznato je li u istom razdoblju Srbija izdala još neku dozvolu za izvoz oružja u Izrael koja tek treba biti realizirana, s obzirom na to da je ministarstvo odbilo zahtjev BIRN-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je koncem prošlog tjedna da Srbija izvozi sve od oružja što za prodaju stigne proizvesti.

Zanimanje je toliko da bi Srbija samo jednim ugovorom mogla prodati sve što napravi za 30 godina, ustvrdio je Vučić u izjavi novinarima 9. ožujka tijekom posjeta Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

BIRN je regionalna mreža lokalnih nevladinih organizacija koje promiču slobodu govora, ljudska prava i demokratske vrijednosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene