Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Harhoffovo pismo išlo na 56 adresa

Srbija: Nevladine udruge traže preispitivanje rada Haaškog tribunala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U otvorenom pismu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moonu u srijedu je više od stotinu nevladinih udruga s područja bivše Jugoslavije uputilo zahtjev da bez odlaganja naredi provođenje istrage kojom bi se ispitale otvorene sumnje u pravičnost presuda Međunarodnog kaznenog suda za nekadašnju SFRJ (ICTY).

Od glavnog tajnika UN udruge zahtijevaju provođenje istrage čiji bi rezultat trebala biti činjenice jesu li i u kojoj mjeri prekršene odredbe Statuta ICTY koje jamče neovisnost i nepristranost sudaca, njihovu čestitost i visoku moralnu kvalitetu jer će, kako se navodi u pismu, bez toga sumnje u pravičnost presuda ICTY trajno obilježiti rad ove važne institucije međunarodnog prava.

>> Nikolić na prijemu povodom ulaska RH u EU i Dana državnosti

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

"Time će se nepovratno unazaditi i razvoj međunarodne pravde u cijelosti i dovesti u pitanje njena nesumnjiva postignuća u posljednja dva desetljeća", navedeno je u pismu koje su, među ostalim, potpisale i udruge pravnika i novinara - Fond za humanitarno pravo (FHP) Srbije i Kosova, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske i Srbije, BH novinari i drugi.

Povod ovom pismu su, kako se navodi, otvorene i javno predočene sumnje danskog suca Frederika Harhoffa o navodnim pritiscima predsjednika ICTY-a Theodora Merona na druge suce tijekom procesa hrvatskom generalu Anti Gotovini, bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću te bivšem šefu Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

>> Preporuka da se sa Srbijom otvore pregovori najkasnije u siječnju 2014.

Sudac Harhoff je početkom lipnja u pismu upućenom na 56 adresa, koje je dospjelo i u danski tisak, sugerirao da je Meron, za račun političkih interesa SAD i Izraela izvršio pritisak na suce ICTY-a da oslobode Gotovinu, Perišića i Stanišića.

>> Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

"Dojam je da sumnje koje su se pojavile u javnosti u vezi s neregularnošću sudskih procesa urušavaju ionako skromna dostignuća u uspostavljanju tranzicijske pravde u regiji bivše Jugoslavije", navedeno je u pismu koje je generalnom tajniku UN Ban Ki-moonu uputilo stotinjak nevladinih udruga s područja bivše SFRJ. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene