Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasan oblak u zraku

VIDEO Eksplodirao spremnik pun klora, najmanje 10 ljudi poginulo, na stotine ozlijeđenih: "Bolnice su pune, više nemamo mjesta"

Eksplozija klora
Eksplozija klora Foto: AI Mamlaka TV
Najmanje 10 osoba je poginulo, a 251 je ozlijeđena u curenju klora iz skladišnog spremnika u jordanskoj luci Aqaba, izvijestili su dužnosnici i državni mediji u ponedjeljak.

Spremnik s oko 25 tona klora eksplodirao je u luci u jordanskoj Aqabi, a u nesreći je poginulo najmanje 10 ljudi, dok je 251 osoba ozlijeđena.

Pročitajte i ovo Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 6 Pomno praćenje Jordan otkrio što se događalo tijekom noći: Teheran prati svaki korak ove arapske zemlje koja bi mogla postati sljedeća meta Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Do curenja je došlo nakon što je spremnik napunjen s 25 tona klora, koji se izvozi u afričku državu Džibuti, pao tijekom transporta. Vjeruje se da je spremnik pao zbog kvara na dizalici. 

Na stranici jordanske državne televizije na Twitteru vidi se kako se spremnik klora otkačio s dizalice i udario u palubu broda. Došlo je do eksplozije, nakon koje je uslijedio gusti oblak žutog dima koji se ubrzo proširio i izvan broda. Lučki radnici koji su se zatekli na doku bježali su spašavajući svoj život.

Državni mediji navode da je zasad najmanje 10 mrtvih, a 250 ozlijeđenih liječi se u lokalnim bolnicama zbog izloženosti kemikalijama. Dio ozlijeđenih je u kritičnom stanju. 

Elementarni je klor otrovan, zelenkastožut, oštra, nadražujućega mirisa, teži od zraka, pri –34 °C prelazi u žutu kapljevinu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksplozija automobila Atentat na proruskog načelnika, ukrajinski diplomat objavio fotografiju trupla: "Eliminiran je jedan od izdajnika"

Pročitajte i ovo Raznesen bankomat u Sesvetama - 6 Očevid u tijeku FOTO/VIDEO Nije ostalo ni "b": U eksploziji u Sesvetama raznesen bankomat, pogledajte krš na mjestu događaja

Nema više mjesta u bolnicama

Iako se klor pretežito koristi kao sredstvo za dezinfekciju i pročišćavanje vode, njegovim udisanjem dolazi do nakupljanja tekućine u plućima - stanje opasno život poznato kao plućni edem. U težim slučajevima može doći do trenutne smrti.

Zdravstveni čelnik jordanskoga grada Jamal Obeidat izjavio je da su trenutačno bolnice popunjene te da više nikoga ne mogu primiti. "Ozlijeđeni su u stanju koje varira od normalnog do kritičnog", prenio je france24.

Južna plaža Aqabe, koja je udaljena samo 7 km od nesreće, također je evakuirana iz predostrožnosti, a stanovnicima grada Aqabe, koji se nalazi 15 kilometara sjeverno od luke, savjetovano je da ostanu u svojim domovima te da zatvore vrata i prozore dok se situacija ne smiri, javlja AFP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene