Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"MJESEČEVA PRINCEZA"

Otkrivena Mjesečeva tajna koja bi mogla otvoriti put širenju čovječanstva u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska Aerospace Exploration Agencija (JAXA) otkrila je ogromnu špilju na Mjesečevoj površini. Takvo otkriće smatra se "vrlo značajnim", zbog svoje vrijednosti za znanost i mogućnost ljudske ekspanzije u svemir.

Špilja je duga oko 50 kilometara i široka 100 metara, može sadržavati stijene ispunjene vodom ili ledom. Dodijelili su joj naziv Kaguya, po mjesečevoj princezi u japanskoj bajci.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Zbog takozvanih lavinih cijevi, za koje se vjeruje da su nastale vulkanskom aktivnošću na Mjesecu, špilje su zaštićene od opasnog zračenja, bombardiranja mikrometeorita i velikih oscilacija temperature.

Kao takve, smatraju se potencijalnim mjestom za život ljudi. Špilje bi zbog svojih karakteristika mogle štititi ljude od ekstremnih temperatura na Mjesecue. Tijekom dana, temperature mogu doseći oko 100 stupnjeva , a noću čak do -173 stupnja Celzijevih.

Autori istraživanja izjavljuju da je njihov rad još uvijek u samom početku, ali da ga svakako planiraju nastaviti, prenosi Fox News.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene