Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska Aerospace Exploration Agencija (JAXA) otkrila je ogromnu špilju na Mjesečevoj površini. Takvo otkriće smatra se "vrlo značajnim", zbog svoje vrijednosti za znanost i mogućnost ljudske ekspanzije u svemir.


Špilja je duga oko 50 kilometara i široka 100 metara, može sadržavati stijene ispunjene vodom ili ledom. Dodijelili su joj naziv Kaguya, po mjesečevoj princezi u japanskoj bajci.

Vezani članci Speleolozi - 2 Na stotine tona smeća baca se u jame i špilje i zagađuje pitka voda: "Bacaju se bicikli, pelene, hodalice, ma možete pratiti odrastanje jedne obitelji" Sabina Tandara Knezović - Istraživanje o necijepljenima - 4 Ekskluzivno istraživanje za Dnevnik Nove TV: Zašto se Hrvati ne žele cijepiti, kome vjeruju mladi, a kome stariji, i čega se najviše boje?

Zbog takozvanih lavinih cijevi, za koje se vjeruje da su nastale vulkanskom aktivnošću na Mjesecu, špilje su zaštićene od opasnog zračenja, bombardiranja mikrometeorita i velikih oscilacija temperature.

Kao takve, smatraju se potencijalnim mjestom za život ljudi. Špilje bi zbog svojih karakteristika mogle štititi ljude od ekstremnih temperatura na Mjesecue. Tijekom dana, temperature mogu doseći oko 100 stupnjeva , a noću čak do -173 stupnja Celzijevih.

Autori istraživanja izjavljuju da je njihov rad još uvijek u samom početku, ali da ga svakako planiraju nastaviti, prenosi Fox News.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju